Po 13 letih vse odprto

Po umiku Merklove: To je začetek konca

T.L./STA
29. 10. 2018, 16.30
Posodobljeno: 29. 10. 2018, 16.40
Deli članek:

V stranki CDU se začenja po umiku Merklove boj med levo in desno strujo.

Profimedia
Angela Merkel

Z umikom nemške kanclerke Angele Merkel s položaja vodje Krščanskih demokratov (CDU) se pričenja boj za oblast, ki bo pomenil tudi morebitno politično preusmeritev stranke, je ocenil urednik pri spletni strani nemškega časnika Tageszeitung (taz) Martin Reichert.

Merklova je danes napovedala, da decembra ne bo kandidirala za ponovno vodenje CDU in da bo vodila nemško vlado samo še do izteka mandata leta 2021. "To je začetek konca," je ocenil Reichert in dodal, da si Merklova želi urejenega odstopa.

Pomembno je, kdo bo izvoljen za vodjo stranke, je dodal. Kandidaturo za predsedovanje so zaenkrat napovedali generalna sekretarka stranke Annegret Kramp-Karrenbauer, zdravstveni minister Jens Spahn in nekdanji vodja poslanske skupine unije Friedrich Merz.

Spahn predstavlja desno, konservativno krilo stranke in je že dlje nasprotnik Merklove. Kramp-Karrenbauer pa je zaželena naslednica kanclerke, ki bi še naprej vodila njeno bolj levo linijo. "To je dejansko boj med levo in desno strujo znotraj CDU," je dodal.

Znotraj unije sicer že dolgo obstaja želja po prenovi, menjavi generacije, je pripomnil. Spahn po lastnih besedah predstavlja ravno to, a je Reichert opozoril, da nas ne sme zavesti. "Ne smemo se pretvarjati, da je, ker je homoseksualen, bolj liberalen," je opozoril.

Po 13 letih vse odprto

Že ob volitvah v zvezni parlament lani so se pojavila ugibanja, da bo Merklova verjetno opustila položaj kanclerke na polovici mandata, je spomnil Reichert. Takrat so jo vsi prosili, naj ostane kanclerka zaradi nejasnih mednarodnih razmer, saj predstavlja stabilnost in ima pomembno težo v mednarodni politiki.

"Sedaj pa je po 13 letih vse odprto, kot da bi iz kadi potegnili čep," je primerjal aktualne politične razmere.

Ocenil je, da je še vedno prisoten strah pred novimi volitvami in morebitnim porastom moči skrajno desne Alternative za Nemčijo, zato ne napoveduje konca velike koalicije unije CDU/CSU in socialdemokratov (SPD). "Zadeva je ambivalentna. Po eni strani smo naveličani velike koalicije, ki je pogubna za SPD, vsi pa se bojijo tudi AfD," je sklenil.

Odzivi strank

Predsednica nemških socialdemokratov (SPD) Andrea Nahles je danes pohvalila delo Angele Merkel kot vodje Krščansko-demokratske unije (CDU), potem ko je slednja napovedala, da se decembra ne bo ponovno potegovala za vodenje stranke. Vodja Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer pa je dejal, da je škoda, da se Merklova poslavlja s položaja.

Merklova je CDU vodila 18 let, in to je bilo izjemno vodenje, je povedala vodja stranke, ki s CDU in CSU sestavlja nemško vladajočo koalicijo. "Je prva ženska, ki je bila izvoljena na ta položaj," je še poudarila Nahlesova. Menila je, da ji stranka dolguje veliko zahvalo.

Sama medtem ne namerava odstopiti s čela SPD, čeprav je tudi tej stranki na nedeljskih volitvah v nemški zvezni deželi Hessen podpora padla za več kot deset odstotnih točk na 20 odstotkov.

Predsednik CSU in nemški notranji minister Seehofer, ki se z Merklovo ne strinja predvsem glede reševanja migracijske problematike, je medtem povedal, da je škoda, da Merklova ne bo več vodila sestrske stranke.

Vodja liberalcev (FDP) Lindner pa je dejal, da se je Merklova odpovedala napačnemu položaju in da bi bilo bolje, če bi odstopila kot kanclerka.

Sopredsedujoči skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) Jörg Meuthen je medtem odločitev kanclerke označil za "dobro novico". Meni, da se bo kmalu odrekla tudi kanclerskemu položaju. AfD se je sicer v nedeljo z okoli 13 odstotki podpore uvrstila še v zadnji od 16 deželnih parlamentov. Ob tem so na Facebooku zapisali, da so največji zmagovalci volitev.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov