Črni delfin

Stepski pekel, v katerem teče ledena kri morilcev

mv
17. 8. 2017, 20.00
Deli članek:

Ruski zapori so znani po skorumpiranosti, surovosti, nepopisnem nasilju in grozodejstvih. Morda najbolj razvpit zapor se nahaja na brezpotju srednjeazijskih step, na meji med Rusijo in Kazahstanom.

Youtube
Vladimir Nikolajev povsem odkrito in brez obžalovanja govori o svojih dejanjih.

Črni delfin, kot ga imenujejo, je zaporniški kompleks, v katerem je 700 zapornikov, ki jih ves čas nadzoruje 900 ječarjev v polni pripravljenosti. V drugih zaporih je sicer značilno, da je razmerje med zaporniki in pazniki najmanj obratno, a Črni delfin ni običajen zapor. V njem so namreč najhujši kriminalci v Rusiji, tudi Vladimir Nikolajev, ki je bil leta 1997 obsojen zaradi dvojnega umora in kanibalizma leto poprej, ko so na njegovem balkonu našli več kosov človeškega mesa, ki ga Nikolajev še ni pospravil v želodec.

Vzeli 3500 življenj

Zaporniki so pod 24-urnim videonadzorom, saj je med njimi ogromno nasilja, preprodaje pa tudi naklepov pobega. Vsi zaporniki, ki so trenutno v strogo varovanem zaporu, so vzeli okrog 3500 življenj, kar pomeni, da je vsak izmed njih umoril povprečno pet ljudi. Varnostni sistem v zaporu je zato skrbno dodelan, saj so jetniki zaprti kot babuške, v celicah znotraj večjih celic. Bivalno celico, ki je velika štiri in pol kvadratnega metra, si delita dva zapornika. Ječarji po potrebi izvajajo tudi nadzor s 15-minutnimi intervali.

Youtube
V zaporu so najhujši zločinci: (serijski) morilci, pedofili, teroristi in drugi. Vsi prestajajo dosmrtno zaporno kazen.

Ni pobega

Kakšna menza?!

V Črnem delfinu zaporniška menza ne obstaja. Obsojeni kriminalci tako hrano dobivajo neposredno v svoje zaporniške celice. Najpogosteje gre za običajno juho in malo kruha.

Ko zapornik zapusti svojo celico, mora hoditi sklonjene glave, čez oči pa mu nadenejo črno prevezo. Pazniki si namreč ne želijo, da bi si zaporniki zapomnili razpored zgradb v zaporu, saj bi jim to olajšalo načrtovanje pobega. Zaporniki lahko telovadijo in se sprehajajo v celici, ki stoji na dvorišču, a tudi tu je njihova svoboda gibanja močno omejena. Medtem ko so zaporniki »na sprehodu«, čuvarji v celicah zapornikov iščejo prepovedane predmete. Iz temačnega zapora v srednjeazijski stepi ni pobegnil še nihče.

Bestialna izpoved ljudožerca

Vladimir Nikolajev povsem odkrito in brez obžalovanja govori o svojih dejanjih. »Po zabavi sem se domov vračal vinjen,« pripoveduje morilec. »Pred vrati zgradbe je stal neki človek in zahteval vžigalnik. Sprla sva se, nato me je udaril, jaz pa sem mu vrnil. Umrl je. Kaj bi lahko storil? Zvlekel sem ga v kopalnico in razkosal,« nadaljuje Nikolajev, ki pa se ni ustavil samo pri tem. Potem ko mu je odsekal glavo in okončine, se je domislil, da bi lahko pokusil njegovo meso. Ker mu skuhano ni bilo všeč, je bedro razsekal na manjše koščke in ga popekel. »To mi je bilo bolj všeč. Meso sem dal prijatelju in njegovi ženi ter jima povedal, da gre za meso kenguruja. Jedli so tudi otroci. Saj ne vedo, za kakšno meso gre, očitno pa tudi ne vedo, da v Rusiji ni kengurujev,« hladno zaključi Nikolajev.

Youtube
Zaporniki so pod 24-urnim nadzorom. Z obzidja na njih prežijo oboroženi možje.

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan