Elektronske naprave na letalih

Bo prepoved udarila tudi evropske potnike in kakšne so dosedanje rešitve?

T.L.
10. 5. 2017, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Medtem ko so letalske družbe, ki jih je ameriška prepoved uporabe elektronskih naprav na krovu najbolj prizadela, našle rešitve, bi Američani prepoved še razširili.

Profimedia
Letalske družbe se trudijo, da potnikov prepoved uporabe elektronskih naprav ne bi preveč prizadela.

V letalski industriji je slišati kritike in pomisleke, povezane s hitro uvedeno odločitvijo Trumpove administracije, ki je konec marca potnikom na neposrednih letih iz osmih muslimanskih držav prepovedala, da bi v kabini imeli ali uporabljali elektronske naprave, ki so večje od mobitela. Ameriški odločitvi so sicer kmalu sledili še na Otoku.

V svetovnih letalskih agencijah in združenjih so sicer enotni, da je varnost potnikov na prvem mestu, je pa ob tem slišati posamezne ocene, da gre za pretirano protekcionističen ukrep na osnovi strahu pred terorističnimi napadi, ki je v resnici usmerjen proti močnim letalskim družbah z bližnjevzhodnega območja in Severne Afrike. 

Američani razmišljajo o dopolnitvi seznama?

Zdaj pa iz ZDA prihajajo poročila, da bi lahko Američani še razširili krog držav, ki bi jih zajela prepoved. Predstavniki ameriškega ministrstva za domovinsko varnost (DHS) se namreč redno srečujejo s predstavniki ameriških letalskih družb, saj da Američani resno razmišljajo o razširitvi omenjene prepovedi tudi na čezoceanskih letih iz Evrope in Velike Britanije, je za ameriško televizijsko hišo CBS News razkril neimenovani vir. Po poročanju ameriške televizijske hiše bo odločitev znana v nekaj tednih.

Profimedia

Kakšne rešitve so pripravile letalske družbe? Ponujajo iPade, prenosnike in brezžični internet

Odločitev o prepovedi prinašanja in uporabe elektronskih naprav na letih prizadene predvsem poslovneže, ki dolgotrajna potovanja z ene celine na drugo in iz enega časovnega pasu v drugega pogosto izkoristijo za delo na prenosnem računalniku ali tablici. Zato so se letalske družbe, ki ponujajo lete v ZDA iz Amana, Kaira, Istanbula, Dohe, Dubaja in drugih mest, takoj po uveljavitvi ukrepa lotile iskanja rešitev. 

Dober mesec in pol uveljavitvi prepovedi so "največji igralci", ki jih prepoved najbolj prizadane, že našli ter uvedli rešitve za potnike. Najpogostejša rešitev, ki jo ponujajo letalski prevozniki je, da potnikom v poslovnem razredu za čas leta ponudijo v uporabo prenosni računalnik, s čimer potnikom omogočijo, da delo nadaljujejo nemoteno, opravljeno delo pa lahko shranijo na USB ključkih (te lahko prinesejo s sabo ali pa jih kupijo na krovu ), dokumente oziroma med letom pripravljeno gradivo pa lahko pošljejo tudi preko e-pošte. 

Letalska družba Qatar Airways potnikom ponuja, da njihov prenosni računalnik ali tablico za čas leta varno shrani, ob vkrcanju pa jim ponujajo izposojo "letalskega" prenosnega računalnika. Potnikom, ki letijo v ZDA, omogočajo tudi 1 uro brezžičnega interneta.

Potniki letalske družbe Emirates imajo na voljo več možnosti: vsi potniki lahko svoje računalnike uporabljajo neomejeno prvi del poti, nato pa jih tik pred vkrcanjem na čezoceanski let oddajo letalskemu osebju, ki jih označi in ustrezno shrani v tovornem delu letala. Storitev je brezplačna. V začetku aprila pa so potnikom v prvem in poslovnem razredu začeli ponujati še storitev izposoje Microsoftove Surface tablice.

Etihad Airways potnikom prvega in poslovnega razreda, ki v ZDA letijo iz Abu Dhabija, ponujajo brezplačne wi-fi in tablice iPad za čas trajanja leta.

Tudi iz Turkish Airwaysa so sporočili, da so začeli vsem potnikom, ki potujejo v poslovnem razredu, na vseh letih v ZDA brezplačno izposojati prenosnike. Enaka storitev bo na voljo tudi potnikom, ki bodo potovali v Združeno kraljestvo od od 12. maja letos.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste