Demokrat

Umrl je nekdanji kongresnik slovenskega rodu Ray Kogovšek

J.P./STA
5. 5. 2017, 07.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V 75. letu starosti je v Pueblu na svojem domu v nedeljo umrl nekdanji zvezni kongresnik ZDA Ray Kogovšek, ki je bil kasneje tudi častni konzul Slovenije v Koloradu. Kogovšek je bil vedno ponosen na svoje slovenske korenine. Pogreb bo danes opoldne. Slovenijo bo zastopal sedanji častni konzul v Koloradu Srečko Vidmar.

Wikipedia
Nekaj časa je bil tudi član odbora jugoslovanske, potem slovenske in na koncu belgijske LBS banke v New Yorku ter častni konzul Slovenije.

Guverner Kolorada John Hickenlooper je zaradi Kogovškove smrti ukazal, da se zastave po državi v četrtek spustijo na pol droga. Vdovi Lindi Kogovšek je sožalje poslal med drugimi zunanji minister Karl Erjavec.

Pogrebna maša bo danes v slovenski cerkvi St. Mary's v Pueblu, kasneje bo še sprejem v spomin na pokojnika, ki ga bodo pokopali na pokopališču Roselawn v Pueblu.

V Pueblu so ga zelo spoštovali kot tudi v celotni državi Kolorado, kar dokazuje tudi odločitev guvernerja o spustu zastav na pol droga.

Upokojil se je leta 1985

Kogovškova stara starša sta se skupaj z drugimi Slovenci priselila v Kolorado in naselila v Pueblu, kjer je bila slovenska skupnost zelo močna in je prisotna še danes. Skupnost je v mestu zgradila cerkev Svete Marije Pomagaj (St. Mary's). Poleg Kogovška od tam prihajata tudi astronavt slovenskega rodu Ronald Šega in nacionalni predsednik Kranjsko katoliške slovenske jednote (KSKJ) Rudi Krašovec.

Ray Kogovšek je končal katoliško srednjo šolo v Pueblu in leta 1959 državno fakulteto Adams, kjer je diplomiral iz ekonomije. Najprej je delal kot sodni uradnik in se začel zanimati za politiko. Leta 1968 je zmagal na volitvah v predstavniški dom kongresa države Kolorado, dve leti kasneje je bil izvoljen za državnega senatorja in leta 1973 je že postal vodja senatne večine.

Leta 1978 je zmagal na volitvah v predstavniški dom zveznega kongresa in potem še dvakrat za skupni mandat šest let. Leta 1985 se je upokojil in ustanovil lobistično podjetje.

Celo življenje demokrat

Nekaj časa je bil tudi član odbora jugoslovanske, potem slovenske in na koncu belgijske LBS banke v New Yorku ter častni konzul Slovenije.

Celo življenje je bil demokrat, saj je izhajal iz delavske družine. V Pueblu so ga zelo spoštovali kot tudi v celotni državi Kolorado, kar dokazuje tudi odločitev guvernerja o spustu zastav na pol droga.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov