Prvo- in drugorazredna Evropa

Primerjava z Avstrijo: kar polovico izdelkov je slabše kakovosti

T.L./STA
9. 3. 2017, 08.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

To je pokazal primerjalni test, ki ga je opravila slovaška uprava za varno hrano.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Polovica testiranih izdelkov na primerjalnem testu, ki ga je opravila slovaška uprava za varno hrano, je pokazala na bistvene razlike v kakovosti, so pojasnili na slovaškem kmetijskem ministrstvu. Primerjali so izdelke v Bratislavi in v dveh avstrijskih mestih. Najbolj na udaru so bile sladke pijače, začimbe, siri in čaj.

Na Slovaškem so v primerjanem testu preverili vsebino 22 prehranskih izdelkov, in sicer v Bratislavi in v dveh, 20 kilometrov oddaljenih, avstrijskih mestih.

Med preiskovanimi znamkami so bili najbolj na udaru Coca Cola, Teekanne (čaj Earl Grey), Iglo (ribje palčke), Clever (limonada iz pomaranč, jogurt, mocarela), Manner (napolitanke), Lovilio (mocarela), Milbona (sir), Kotanyi (začimba - cimet).

Pijača z okusom pomaranče nemškega proizvajalca Rewe na Slovaškem ni vsebovala dejanskega soka iz pomaranč kot enak izdelek v Avstriji, imel pa je več aditivov in stabilizatorjev.

Coca Cola, ki so jo prodajali na Slovaškem je vsebovala cenejši glukozni sirup, medtem ko so avstrijski potrošniki to pijačo imeli sladkano s pravim sladkorjem.

Preberite še: Veste, kaj jeste? Institucije se otepajo odgovornosti

Izdelke so za potrebe raziskave kupili pri veletrgovcih Billa in Lidl.

Izbrani izdelki so bili iz različnih prehranskih sektorjev. Vključevali so šest mlečnih izdelkov, pet mesnih, dva ribja izdelka, dva izdelka iz čokolade, en pekovski izdelek, dve pijači, eno kavo, eno mešanico začimb, eno začimbo in en čaj.

Kaj so preverjali

Vse izbrane izdelke so predali v senzorično raziskavo, kjer so strokovnjaki ocenili barvo, teksturo, vonj, okus in zunanji izgled.

Izdelke so predali tudi v laboratorijsko analizo, kjer so preverili indikatorje kakovosti za posamezno skupino izdelkov. Na primer v mesnih izdelkih so preverjali količino dejanske vsebnosti mesa, v mlečnih izdelkih vsebnost maščobe in proteinov, v čokoladah vsebino kakava. Preverili so tudi dejansko težo proizvoda v celotni teži izdelka (zamrznjene ribe, začimbe, čaj) ter prisotnost aditivov - sladil, umetnih barvil, konzervansov.

Ocene so izdelke razdelile v tri skupine. V skupini, kjer med enakimi živili niso našli bistvenih razlik, je pristalo devet izdelkov, pri treh so našli manjše razlike, ki so vplivale na kakovost, pri desetih pa večje razlike, ki so občutno vplivale na kakovost izdelka.

Največje razlike so zaznali v štirih mlečnih izdelkih, dveh pijačah, enem ribjem izdelku, eni začimbi, eni slaščici in enem čaju. V nekaterih izdelkih so živalske maščobe nadomestili z rastlinskimi, uporabljene so bile sestavine z nižjo vsebnostjo maščob, nižjo vsebnostjo mesa, namesto sladkorja so bila dodana sladila, sadje so nadomestili z barvili in sadnimi aromami. Bistvene razlike so zaznali tudi pri teksturi izdelkov, pri vsebnosti trdnejših delcev v mesu, velike razlike pa so bile še pri okusu in barvi izdelkov, kot tudi pri kakovosti embalaže.

Estrada