Nevaren precedens

Obama: Preglasovanje veta v kongresu je "napaka"

M.K./STA
29. 9. 2016, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je v odzivu na kongresno preglasovanje njegovega veta na predlog zakona, ki bi omogočil tožbe proti Savdski Arabiji zaradi napadov 11. septembra 2001, dejal, da je to napaka.

Profimedia
Obama opozarja, da zakon škodi nacionalni varnosti ZDA in izpostavlja državo ter posamezne državljane nevarnosti povračilnih ukrepov.

Kot je dejal, bi sprejetje zakona ustvarilo "nevaren precedens" za posameznike po vsem svetu, da tožijo ameriško vlado. Obama je hkrati še opozoril, da bi zakon omogočil tožbe tudi proti ameriškim predstavnikom, zaradi omogočanja ameriške pomoči tujim skupinam v obliki denarja, orožja ali urjenja.

Odzval se je tudi direktor ameriške obveščevalne agencije CIA John Brennan, ki meni, da je s tem resno "ogrožena nacionalna varnost ZDA".

Ameriški senat je sinoči po pričakovanju gladko porazil veto predsednika Obame na predlog zakona, ki omogoča tožbe sorodnikov žrtev terorističnih napadov proti tujim državam in posameznikom, ki so na takšen ali drugačen način, posredno ali neposredno podprli teroriste.

Proti Obami je glasovalo 97 senatorjev, predsedniku pa je ostal zvest le vodja demokratske manjšine Harry Reid iz Nevade, ki gre po izteku letošnjega mandata v pokoj. Za poraz veta je bilo potrebno zbrati 67 glasov. Enako bo še danes storil predstavniški dom kongresa, kar bo pomenilo, da bo zakon uveljavljen.

Obama je ob vetu pred dnevi sporočil, da ima veliko sočutje do sorodnikov žrtev 11. septembra, vendar pa zakon škodi nacionalni varnosti ZDA in izpostavlja državo ter posamezne državljane nevarnosti povračilnih ukrepov.

Pravice žrtev so pomembnejše

Savdski zunanji minister Adel Al Džubeir je že opozoril ameriške oblasti, da bo Savdska Arabija, če bo zakon odobren, prodala za 750 milijard dolarjev premoženja v ZDA.

Eden največjih zaveznikov Obame, newyorški senator Chuck Schumer, ki bo januarja prevzel vlogo vodje demokratov v senatu, je pred dnevi sporočil, da so pravice žrtev 11. septembra pomembnejše od diplomatskih skrbi in senat je veto odpravil brez večjih težav.

Po sedaj veljavni zakonodaji ZDA se lahko tožbe žrtev terorističnih napadov vlagajo le proti državam, ki jih ima State Department na svojem seznamu podpornic terorizma. Savdska Arabija to uradno ni, čeprav je nesojeni 20. napadalec 11. septembra Zacarias Moussaoui, ki so ga obsodili na dosmrtni zapor, preiskovalcem dejal, da je Al Kaida od kraljeve družine Savdske Arabije v 90. letih prejšnjega stoletja dobila več milijonov dolarjev.

Obamova administracija je sredi julija objavila dotlej zaupnih 28 strani poročila preiskovalne komisije napadov 11. septembra, ki so pokazale, da je Washington preiskoval morebitne povezave med napadi in Savdsko Arabijo, vendar razen številnih sumov, ni našel nič oprijemljivega.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste