Socialdemokrat

Po političnem porazu do varne službe na banki

G.G./L.T.
13. 9. 2016, 08.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na hrvaških parlamentarnih volitvah poraženi šef socialdemokratov (SDP) Zoran Milanović se ne bo več potegoval za šefa stranke. V žepu pa naj bi že imel novo službo.

STA
Zoran Milanović se ne bo več potegoval za položaj vodje SDP.

Hrvaški Index piše, da se je dolgoletni predsednik SDP že pomladi dogovoril za dobro plačano in nestresno službo pri Evropski banki za obnovo za razvoj (EBRD). Takrat je kazalo, da bo vlada HDZ in Mosta trdna, zato si je Milanović za primer »slabih kart« v hrvaški politiki pripravil ugoden stolček. Index poroča, da naj bi v EBRD zasedel položaj pomočnik direktorja za pravne posle.

Milanović informacij še ni potrdil, že med volilno kampanjo pa je najavil, da najverjetneje ne bo več kandidiral za prvega moža SDP, saj da »mora tudi on nekaj zaslužiti«.

Da mu, če mu uspe, ne bo hudo, kaže primer nekdanjega domnevno levo usmerjenega slovenskega premierja Antona Ropa, ki služi lepe denarce v vrhu Evropske investicijske banke.

Socialdemokrati izgubili 150.000 glasov

HDZ bo imela v hrvaškem saboru 61 predstavnikov, medtem ko je Narodna koalicija pod vodstvom stranke SDP v 151-članskem saboru osvojila 54 poslanskih mest. Gledano skupno sta sicer obe največji stranki prepričali manj volivcev kot na lanskih volitvah. SDP je obkrožilo 150 tisoč volivcev manj, 50 tisoč upravičencev pa se je odreklo tudi stranki HDZ. Tej je kljub temu uspelo pridobiti dva poslanska stolčka več. Politični analitiki poraz socialdemokratov pripisujejo njihovi agresivni in negativno naravnani volilni kampanji.

Presenečenje Živega zidu

Volilna matematika pa je bila tokrat naklonjena političnim novincem Živi zid, ki so na prejšnjih volitvah osvojili samo en poslanski sedež. Medtem ko so lani osvojili 94.868 glasov, jim je letos uspelo prepričati 117.331 volivcev. Zaradi bolj strnjene razporeditve glasov po volilnih okrajih so osvojili sedem poslanskih mest. Živi zid se poleg koalicije Most omenja kot najverjetnejši koalicijski partner HDZ.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?