Pariško predmestje

Pokončal policista in njegovo soprogo, ob napadu pa vzklikal Alah je velik

J.P./M.K./STA
14. 6. 2016, 15.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V pariškem predmestju Magnavilleu je v noči na danes neidentificirani moški umoril policijskega častnika in njegovo soprogo ter za talca ujel njunega sina. Napadalec naj bi bil povezan s skrajno skupino Islamska država (IS).

Profimedia

Francosko tožilstvo je sporočilo, da so policisti v povezavi s terorističnim napadom na policista in njegovo ženo danes ponoči v predmestju Pariza prijeli tri osebe iz kroga napadalca, ki je bil sicer ob posredovanju policije ubit. Gre za moške, tare 27, 29 in 44 let, je povedal tožilec Francois Molins.

Napad je izvedel 25-letni Larossi Abballa, ki je bil leta 2013 obsojen zaradi sodelovanja v džihadistični organizaciji s povezavami s Pakistanom.

V napadu pozno v ponedeljek je najprej do smrti zabodel 42-letnega policijskega častnika, nato pa se je zatekel v hišo napadanega. Napadalca so kasneje ubili pripadniki specialnih enot francoske policije. V hiši je policija nato odkrila še truplo ženske, rešila pa triletnega dečka.

Policija zaenkrat še ni razkrila identitete napadalca, prav tako ne identitete umorjenega policista in njegove soproge. 

Po navedbah prič, naj bi napadalec ob napadu na policista vzklikal Alah je velik. Prav tako naj bi se ob napadu skliceval na IS.

Tožilec je pojasnil, da se je Abballa IS priključil pred tremi tedni. Pri njem so sicer našli tri nože, pa tudi seznam tarč, na katerem so bile pomembnejše osebnosti in policisti.

Po navedbah prič, naj bi napadalec ob napadu na policista vzklikal Alah je velik.

Napadalec je poleg tega med napadom na družbenem omrežju Facebook objavil videoposnetek, na Twitterju pa dve sporočili. Več o vsebini teh objav Molins ni povedal. Dodal je le, da so pri njem našli tri nože.

Tiskovna agencija IS Amaq je objavila, da je napad izvedel "borec IS". Navedla je, da je "ubil namestnika načelnika policijske postaje v kraju Les Mureaux in njegovo soprogo s hladnim orožjem v bližini Pariza".

Hollande napad na policista označil za teroristično dejanje

Francoski predsednik Francois Hollande je nočni napad na policista in njegovo družino označil za "nedvomno teroristično dejanje". Po današnji nujni seji vlade je opozoril, da je stopnja teroristične ogroženosti v Franciji še vedno visoka, ta napad pa je dokaz za to.

Leta 2013 je bil obsojen na tri leta zapora - od tega na pol leta pogojno - zaradi "kaznivega združevanja s ciljem priprave terorističnih dejanj". Obsojen je bil skupaj s še sedmimi osumljenci.

Tudi francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je po nujni seji vlade, ki jo je sklical Hollande, napad na policista in njegovo ženo označil za "grozljiv teroristični napad".

Cazeneuve je zatem razkril še, da je bila žena umorjenega policista prav tako "zaposlena na policijski postaji". Dodatnih podrobnosti pa v interesu preiskave ni želel razkrivati. Več naj bi pojasnilo francosko državno tožilstvo.

Tudi notranji minister je opozoril na veliko teroristično nevarnost tako v Franciji kot v celotni Evropi. Povedal je, da je francoska policija od začetka leta prijela že več kot sto terorističnih osumljencev.

Če se bo res potrdilo, da je IS odgovorna za ta napad, bo to prvi napad IS na francoskih tleh potem, ko je francoska vlada po novembrskih teroristični napadih v Parizu uvedla izredne razmere.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov