Krvava noč

VIDEO IN FOTO: Najhujši strelski napad v ZDA, vsaj 50 mrtvih

R.T./M.K./STA
12. 6. 2016, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V davišnjem streljanju v nočnem klubu v Orlandu je bilo po podatkih policije ubitih okoli 50 ljudi. Več kot 50 ranjenih so prepeljali v okoliške bolnišnice. Napadalca je ustrelil policist, so povedali na današnji novinarski konferenci varnostnih sil v Orlandu.

Profimedia
V mestu Orlando in v ameriški zvezni državi Florida, so zaradi strelskega napad v klubu Pulse razglasili izredne razmere.

Iz Orlanda na Floridi prihajajo poročila o streljanju v tamkajšnjem gejevskem nočnem klubu Pulse. Gre za najhujši strelski napad v zgodovini ZDA, poročajo ameriški mediji.

Na drugi današnji novinarski konferenci varnostnih sil so sicer zatrdili, da je potem, ko so ubili napadalca, varnostna grožnja odstranjena in da ni indicev, da bi imel storilec pomočnike. Kljub temu so v mestu razglasili izredne razmere.

Načelnik orlandske policije John Mina je povedal, da so številna trupla še v poslopju. Župan Orlanda Buddy Dyer je povedal, da se bodo zdaj osredotočili na identifikacijo žrtev in obveščanje svojcev. Številni namreč še vedno ne vedo, kaj se je zgodilo z bližnjimi, ki so bili v času napada v klubu, kjer se zbirajo homoseksualci.

Čeprav je več ameriških medijev poročalo, da je napadalec 30-letni ameriški državljan afganistanskih korenin Omar Saddiqui Mateen, na novinarski konferenci tega še niso potrdili. Kot so pojasnili, bodo pred razkritjem identitete obvestili njegove svojce.

Policija je še pojasnila, da pri sebi ni imel eksplozivne naprave, kot so sprva domnevali. Oborožen je bil s puško AR-15 in pištolo.

Oče domnevnega strelca: Kar je storil ni povezano z vero, razjezilo ga je poljubljanje dveh moških

Twitter
Ameriški mediji so objavili prvo fotografijo osumljenca za napad v klubu Pulse.

Ameriški mediji so objavili prvo fotografijo Omarja Mateena. Po poročanju FOX 29  je FBI že leta 2012 preiskovala osumljenca za današnji strelski napad v Orlandu, vendar ni bil del nobene specifične preiskave. Nekateri mediji tudi navajajo, da je bil zelo veren musliman in naj bi bil radikaliziran.

Oče domnevnega strelca Mir Saddiqui je v opravičilu dejal, da dogodek ni povezan z vero. Njegovega sina "naj bi pred mesecem dni razjezilo, ko je v Miamiju videl moška, ki sta se poljubljala". Dejal je še, da družina "ni imela pojma", in da so pretreseni, poroča Independent.

Napadalec zajel talce

Napadalec, je zajel tudi talce. Najprej se je še pred vstopom v klub zapletel v streljanje s policistom, ki je bil v času napada na kraju dogodka, a mu je uspelo vstopiti. Policist je bil pri tem ranjen, napadalec pa je po vstopu v klub streljal in zajel talce. Oborožen je bil s polavtomatsko puško in pištolo, na telesu pa je imel pritrjeno napravo, ki je še niso podrobneje identificirali. Po nekaterih informacijah naj bi bil strelec celo opasan z bombo. Po navedbah policije je bil organiziran in dobro pripravljen.  Klub naj bi bil v času streljanja poln. Nekaterim gostom od približno tristotih, ki so uživali v latinskem tematskem večeru, je uspelo zbežati.

Policisti so strelca ubili približno tri ure po tistem, ko je začel streljati.

Na vprašanje, ali bi lahko šlo za islamski terorizem, je predstavnik FBI odgovoril, da preučujejo vse možnosti.

Terorizem

Strelec je že mrtev, so sporočili iz orlandske policije. Ubili so ga približno tri ure po tistem, ko je začel streljati. Dejanje so že označili za teroristični napad. "Vedno, ko imamo na desetine žrtev, to lahko označimo za teroristično dejavnost. Ali gre za domači ali mednarodni terorizem, pa bomo morali še ugotoviti," je na novinarski konferenci povedal predstavnik pristojnega floridskega urada Danny Banks. 

Na vprašanje, ali bi lahko šlo za islamski terorizem, je predstavnik FBI odgovoril, da preučujejo vse možnosti. Kot je dodal, imajo namige, da bi lahko imel napadalec "nagnjenja do določene ideologije", a tega ne morejo dokončno potrditi.

Ubil je vsaj 20 ljudi. Gre za 30-letnega državljana ZDA afganistanskih korenin.

Streljanje se je začelo okoli 2. ure zjutraj

Kot je povedal eden od obiskovalcev kluba, ki mu je uspelo pobegniti, se je streljanje začelo okoli 2. ure zjutraj po krajevnem času. "Ljudje so se vrgli na tla. Mislim, da je napadalec streljal v zrak, ker so na tla popadale luči in steklo. Med kratkim presledkom v streljanju in nekaj nas je uspelo zbežati pri zadnjem vhodu," je povedal za televizijo Sky News.

Večina informacij preko družbenih omrežij prihaja od ljudi, ki so bili navzoči.

Kot je še dodala priča, streljanje ni potihnilo kakšno minuto, zato meni, da je šlo za avtomatsko orožje. "Zagotovo je več ljudi ranjenih, če ne kaj hujšega," je dodala priča.

Burni odzivi na družbenih omrežjih

Večina informacij preko družbenih omrežij prihaja od ljudi, ki so bili navzoči. Na facebook profilu kluba so po tistem, ko so odjeknili streli, zapisali, naj se vsi spravijo ven in naj ne nehajo bežati. 

Glasna eksplozija

Med dogajanjem je pred klubom odjeknila glasna eksplozija. Kot je sporočila orlandska policija, je šlo za nadzorovano eksplozijo, ki so jo izvedli pripadniki varnostnih sil.

Že drugo streljanje v zadnjih dveh dneh

Gre za drugo streljanje v Orlandu v zadnjih dveh dneh, a dogodka po navedbah policije nista povezana. V soboto je napadalec ob robu koncerta ubil pevko Christino Grimmie, ki je nastopala v ameriškem televizijskem pevskem šovu The Voice (Glas). Ustrelil jo je, ko je delila avtograme, 22-letnica pa je kmalu zatem umrla v bolnišnici. 

Napadalca je po izstreljenih strelih podrl na tla brat Grimmiejeve. Med prerivanjem pa se je napadalec ustrelil in ubil še sebe. Kasneje je policija sporočila, da je napadalec, 27-letni Kevin James Loibl, umor najverjetneje načrtoval.

Tvit s kolažem fotografij domnevnega napadalca.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste