Zloraba otrok

Japonska policija staršev pogrešanega dečka ne bo preganjala

M.K./STA
8. 6. 2016, 16.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Japonska policija ne bo ovadila staršev, ki sta konec maja svojega sina za kazen, ker se je grdo obnašal, pustila v goratem predelu japonskega otoka Hokaido.

Twitter
Sedemletnega Jamata, za katerim je precej huda izkušnja, so zdravega odpustili iz bolnišnice.

Kritike na račun dečkovega očeta v japonski javnosti hitro razblinile. Tudi japonsko pravosodje takega ravnanja večinoma ne preganja.

Na Japonskem pojmovanje zlorabe drugačno kot na zahodu. Za zapustitev otroka ali druge osebe, ki potrebuje pomoč, je na Japonskem resda zagrožena zaporna kazen do petih let zapora. Vendar se taka kazen običajno dosodi le v primerih, ko je šlo za zavestno zapustitev brez namena, da bi se po zapuščenega vrnili, in kljub zavedanju, da je s tem ravnanjem ogroženo življenje zapuščenega.

Kot primer opozorilo japonskega veleposlaništva v ZDA, ki na svojih spletnih straneh japonskim državljanom pojasnjuje, da so lahko ravnanja, ki so za japonsko družbo popolnoma sprejemljiva, v ZDA obravnavana kot primer zlorabe in celo kazensko preganjana.

Jamatov oče Takajuki Tanuka

Tako omenjeno veleposlaništvo Japoncem svetuje nekaj previdnosti pri tem, kako v ZDA ravnajo s svojimi otroki in kot neprimerne za ameriško družbo izpostavlja telesno kaznovanje, skupno tuširanje očeta in hčerke ali to, da starš pusti otroka v nakupovalnem vozičku pred trgovino. "Zapomnite si, da niste na Japonskem" je zapisano na spletnih straneh veleposlaništva.

Že koncept otrokovih pravic na Japonskem drugačen kot na zahodu. Otroke na Japonskem pogosto obravnavajo kot lastnino svojih staršev. Od slednjih se v japonski družbi pričakuje, da imajo svoje otroke pod nadzorom, mejni primeri zlorabe otrok pa se pogosto štejejo za družinsko zadevo in ne za kriminalno dejanje.

Primer sedemletnika je močno razdelil japonsko javnost. Medtem ko so mnogi kritizirali očeta, češ da je bila kazen otroku za na neprimerno obnašanje prehuda, mu je bil del javnosti naklonjen, izpostavljali so zahtevnost starševstva ter da so bili sami kot otroci deležni podobnih kazni.

A tudi japonska družba spreminja svoje poglede na vprašanje zlorabe otrok in zavedanje pomena tega področja rase. Tako se je po podatkih japonskega ministrstva za zdravje, delo in socialo število prijav pristojnim organom od leta 1990 dalje posedmerilo in so jih leta 2014 zabeležili 89.000.

Najpogosteje, v 40 odstotkih, naj bi se prijave nanašale na čustvene zlorabe, po številčnosti so sledile prijave telesnih zlorab, zanemarjanja in spolnih zlorab. Najpogosteje so bile žrtve osnovnošolski otroci, odgovorne za zlorabe pa največkrat matere. Statistika ministrstva še kaže, da so med leti 2004 in 2014 na Japonskem zabeležili 1009 primerov smrti otrok v primerih zlorabe.

Za kazen iz avta

Sedemletnemu dečku Jamatu Tanuka sta starša konec maja za kazen naložila, da mora iz vozila, ker je v avtomobile in ljudi metal kamenje. S kraja, kjer sta ga odložila, sta se odpeljala, ko sta se po nekaj minutah vrnila, pa ga ni bilo več tam. Ko sta prijavila njegovo izginotje oblastem, sta sprva navedla, da se je izgubil med družinskim nabiranjem zelišč, kasneje pa sta priznala, da sta se zlagala, saj si policiji nista upala priznati resnice.

Dečka je teden dni iskalo več kot 150 reševalcev in policistov. Po nekaj dneh obširne iskalne akcije so ga našli nepoškodovanega in v relativno dobrem zdravstvenem stanju v vojaški bazi. Fantič se je zatekel v eno od barak, kjer je imel na voljo pitno vodo.

"Otroka sta v gorah pustila za kazen. Dejala sta, da sta se takoj vrnila na kraj, kjer sta ga pustila, a ga ni bilo več tam," je povedal tiskovni predstavnik policije.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste