Odprto sovraštvo

Se bo poziv hodže v vojno proti Srbom izrodil v nov balkanski konflikt?

R.T.
27. 5. 2016, 10.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Območje nekdanje Jugoslavije je zajel nov val nacionalizma in odprtega sovraštva Srbov.

Wikipedia
Srbkinja ob grobu v Sarajevu leta 1992.

Husein Kavazović, vodja Islamske skupnosti v Bosni in Hercegovini, poziva Bošnjake v vojno proti Srbom in jih žali, medtem ko so Zagreb prekrili napisi, ki nagovarjajo k zatiranju srbskega naroda, poročajo tamkajšnji mediji.

Profimedia
Milorad Dodik, predsednik Republike Srbske.

Husein Kavazović

Ne bodo oprostili

Kavazović naj bi med govorom v Švici tamkajšnje Bošnjake pozval, naj se registrirajo in glasujejo na lokalnih volitvah v Srebrenici, da oblast ne bi prišla v srbske roke.

»Ne bomo oprostili nikomur, ki bi lahko, a ni. Vsakdo lahko odda svoj glas, vsakdo se lahko registrira, vsakdo lahko prepreči, da bi Srb vladal v Srebrenici. To je naše, tega ne moremo dopustiti. Izberite, Bošnjaki, ali bomo vsakih 20 do 30 let prelivali kri ali pa glasovali,« je po poročanju srbskih medijev dejal Kavazović in nadaljeval: »Naš dom je naša obveza, še posebej varovanje Srebrenice.«

Miroljub Jevtić

Miroljub Jevtić, profesor političnih znanosti, opozarja, da je cilj Islamske skupnosti v Bosni in Hercegovini pregon Srbov z območja. »Vrh Islamske skupnosti svojo politiko gradi na sovraštvu do Srbov. Njihov cilj je uničenje Srbov v Bosni in Hercegovini. A ne le uničenje Srbije, temveč uničenje Srbov in srbskega obstoja v Srbiji. Bili so edini, ki so v devetdesetih letih, pred in med vojno, pozivali k vojni in uničenju vseh, ki niso bili muslimani. Ta politika se še vedno izvaja, Kavazović pa s svojimi izjavami to le še potrjuje,« je dejal Jevtić.

Miodrag Linta

»Srbsko družinsko drevo«

Zdi se, da niso Srbi nič bolj dobrodošli na Hrvaškem. Po Zagrebu je mogoče opaziti napise, na katerih so obrisi obešencev, ob njih pa napis »srbsko družinsko drevo«, ki spominja na ustaški moto »Srbe na vrbe«.

Miodrag Linta, predsednik Združenja Srbov iz regije (SSR), ugotavlja, da so tovrstna sporočila na Hrvaškem postala nekaj povsem običajnega. 

»V skoraj vseh hrvaških mestih je mogoče opaziti tovrstne napise s fašističnimi in ustaškimi simboli, ki pozivajo k nasilju nad Srbi. Lokalne oblasti ne ukrepajo, kar pomeni, da se z njimi potihoma strinjajo,« je dejal Linta.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?