Svet

V Siriji je bila pod krinko. Komaj je premagovala solze

J.P.
14. 3. 2016, 15.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Clarissa Ward, mednarodna dopisnica za CNN, in producentka Salma Abdelaziz, sta pod krinko šli, kamor je v več kot letu upalo le nekaj zahodnih novinarjev – v »uporniško Sirijo«. Skupaj s sirskim filmskim ustvarjalcem Bilalom Abdul Kareemom sta ustvarili niz ekskluzivnih poročil.

Sirija je pekel, je zapisala Clarissa Ward.

Wardovi je dobro znan občutek v trebuhu, ki nastopi med zvokom bližajočega se letala in čakanjem na pošiljko, ki jo bo odvrglo. Zaveda se, da lahko umre, obenem pa ne more predvideti, kam bo priletela bomba. Ko udari, začne zvoniti v ušesih. A na kraju, kamor je priletela bomba, so tudi drugi zvoki. Sirene. Klici na pomoč. Vzkliki reševalcev. Jok. Zvok jekla, ki grebe ob zmes prsti in ruševin. Preživeli v načetem sirskem mestu Ariha preklinjajo predsednika Bašarja al Assada in njegove ruske podpornike. Ti za obiskovalca nadrealistični zvoki so podlaga vsakdana na severu Sirije.

Napadi na položaje v rokah upornikov so neumorni, piše Wardova, še posebej tisti iz zraka. Začelo se je z improvizirani eksplozivnimi telesi, ki so padali iz helikopterjev sirskih letalskih sil. Ko se jim je lanskega septembra pridružila Rusija, so napadi – na tisoče napadov – postali silovitejši. Rusija sicer menda meri le na teroriste – borce, povezane z Islamsko državo ali Frotno al Nusra. Vendar pa Wardova piše, kako je na lastne oči videla napad na tržnico. »Običajni ljudje so kupovali sadje,« je zapisala. »V enem trenutku so se prerekali o cenah pomaranč, v drugem so bili mrtvi.« Podatki kažejo, da je od začetka ruske intervencije umrlo skoraj 2.000 civilistov.

Letal ne slišiš

Ljudje živijo v negotovosti. Wardova piše o ženski, ki vsak dan mučno premleva, ali naj svojo hčer pošlje v šolo. »Hočem, da se izobrazi, a vsakič, ko zapusti hišo, obstaja možnost …« ji pove mlada ženska. Obstaja možnost, da jo ubije bomba. Številni Sirijci pravijo, nadaljuje Wardova, da letal ne slišiš, če te zadenejo. Slišiš jih le, če nisi tarča. V Siriji vlada kultura strahu. Ta del države že več kot leto dni ni obiskal skoraj noben zahodni novinar, Turčija je zaprla mejo.

Wardova se na območju giblje pod krinko, nosi črn nikab, ki zakriva njen obraz. Ven gledajo le oči. Ljudje ne rabijo dolgo, da ugotovijo, da je tujka, a le malokoga zanima, od kje prihaja in zakaj je tam. Namesto tega pripovedujejo svoje zgodbe. Hočejo, da svet izve.

Vsepovsod ostrostrelci

Pot v Alep je izjemno naporna in nevarna. Asadove kopenske sile so s pomočjo ruskega letalskega kritja obkrožile upornike, ki nadzorujejo vzhodni del mesta, kjer je lahko ujetih do 320.000 ljudi. Uporniki imajo le eno cesto, po kateri lahko pridejo v in iz mesta, kjer sta nekoč cvetela ekonomija in kultura. Cesta je pod budnimi očesi ostrostrelcev. Imenujejo jo »cesta smrti«.

V prenatrpanem stanovanju v vzhodnem Alepu 70-letna Souad našteva člane svoje družine, katerih življenja je terjala vojna vihra. »Prvi je bil moj sin. Nato njegov bratranec, moj sin, hčerkin sin, moj srednji sin, nato eden od njegovih otrok, nato moj tretji sin in njegov sin. Vsi so umrli na fronti, za kar se zahvaljujem Bogu.« V vsakem primeru se mu zahvaljuje – od njega prihajamo in k njemu se vrnemo, pravi. Poleg nje sedi njen vnuk – Wardovi se zdi star 40 let, čeprav jih verjetno še nima 30, piše. Bori se z Ahrar al Šam, skupino islamističnih upornikov, ki se bojuje na treh frontah: z Assadovimi silami, z Islamsko državo in s Kurdi. Kaj bo s Souad, če ubijejo še njega, vpraša Wardova. Starka je odločena: ostala bo, dokler ne umre.

Vojna zoper normalnost

Zdravnikom primanjkuje zdravil, voda je preveč onesnažena za operiranje. Doktor Firas al Jundi je eden od redkih kirurgov v edini še stoječi bolnišnici v Maarat an-Numanu. Prejšnji mesec je padla največja, katero so podpirali Zdravniki brez meja. Umrlo je 25 ljudi. Zbombardirali naj bi jo Rusi oziroma sirski režim. Rusi vpletenost zanikajo. A omenjeni kirurg trdi, da režim in Rusija za tarče namenoma izbirata bolnišnice – v zadnjem mesecu dni so bile tarče napadov kar štiri. Ljudi hočejo pognati v beg, piše Wardova. Assad in njegovi ruski zavezniki trdijo, da gre za vojno proti terorizmu, nadaljuje. Ljudje pa verjamejo, da je tarča vsakdanje življenje. Da gre za vojno zoper normalnost.

Skoraj vsi, ki jih je Wardova tam spoznala, pravijo, da hočejo živeti svobodno in pravično. Vsi pa hočejo živeti pod takšno ali drugačno islamsko upravo. Pravijo, da sovražijo ekstremizem, a jih večina podpira Fronto al Nusra. Gre za zapleten odnos, piše Wardova. Ponazori ga z utapljanjem – ko utapljajočemu roko pomoli nekdo, ki mu ne ugaja, a je to edina možnost, da preživi, zato jo sprejme.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste