Slovenija

O društvu hospic, kadilu, križu in temnih energijah

STA
14. 3. 2016, 14.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na nadaljevanju obravnave v tožbi nekdanje predsednice Slovenskega društva hospic Tatjane Fink proti sedanjemu vodstvu društva je danes pričala zaposlena pri društvu Tatjana Horvat. Opisala je slabe odnose med Finkovo in zaposlenimi v hiši hospic ter tudi nekatere nenavadne verske prakse, ki jih je Finkova izvajala v hiši.

STA
Ljubljana že ima svojo hišo hospica.

Horvatova, ki je začela delati pri društvu leta 2010, je povedala, da so v hiši hospic uporabljali kadilo, s katerim so "očistili" prostore. To se je po njenih besedah proti koncu, ko je bila Finkova še zaposlena v hiši, izvajalo vsak dan. Zaradi pokajevanja prostorov v hiši so nekateri svojci bolnikov tudi izrazili pomisleke, je dejala.

Obrede pokajevanja je Finkova izvajala tudi na službenih poteh, je povedala Horvatova in opisala službeno pot v Francijo. Kadilo je uporabila v hotelski sobi, kjer so prespali. Ko je Horvatova naslednji dan dejala, da se ne počuti dobro, jo je Finkova obtožila, da ima "zlobe na sebi". Nato ji je Finkova dala olje za zaščito, s katerim se je namazala, Finkova pa jo je začela škropiti z blagoslovljeno vodo.

Horvatova je tudi povedala, da je nekega dne na vratih pri recepciji opazila z oljem narisan križ. V hiši so tudi uporabljali sol za zaščito pred "temnimi energijami, črnimi ljudmi in proti zlobami", je dejala Horvatova in dodala, da se je to izvajalo po navodilu Finkove.

Finkova je po besedah Horvatove tudi prepovedala, da bi pomagali ljudem, ki imajo "temno energijo". Sprejem enega bolnika je vodstvo hiše odpovedalo, ker bolnik ni želel obiska duhovnika, je pojasnila Horvatova.

Dejala je tudi, da je Finkova njo in še dve sodelavki označila za "temne osebe", nekemu sodelavcu pa da je Finkova dala navodilo, naj teh "temnih" sodelavk ne gleda v oči, da se ne bi od njih nalezel zlobe.

Ko je Hrvatova vse to opisala duhovniku na onkološkem inštitutu, je dejal, da gre za čarovništvo.

Tako so bili odnosi med nekaterimi zaposlenimi v hiši in Finkovo zelo slabi, s Finkovo proti koncu ni bilo mogoče komunicirati, je dejala Horvatova. Zaposleni in prostovoljci so zelo hitro zapuščali delovna mesta, takšna visoka stopnja menjave osebja pa da je bila samo v Ljubljani in ne tudi po drugih delih Slovenije.

Nenehno spreminjali kriterije

Povedala je tudi, da so se nenehno spreminjali kriteriji za to, ali določenega bolnika sprejeti v hišo hospic ali ne. Te kriterije je po besedah Horvatove določala in spreminjala Finkova. Tako naj bi Finkova na Horvatovo vršila velik pritisk, ko je bilo treba hišo napolniti z bolniki, če je na obisk prišel kakšen visok predstavnik.

Opisala je tudi primer, ko so v hiši sprejeli bolnika, ki je umiral in se je bal, da si več ne bo mogel sam lajšati bolečin. Dan po sprejemu je imel bolnik bolečine, vendar pa je Finkova dala navodilo, da bolnik ne bo dobil zdravil, dokler ne bo v hišo prišel zdravnik. Bolnik je sicer imel s sabo protibolečinska zdravila, ki mu jih je predpisal njegov osebni zdravnik, je opozorila Horvatova.

Omenila je tudi incident na onkološkem inštitutu, kjer je ležal zakonski par. Stanje soproge ni bilo hudo, a je osebju na inštitutu prepovedala, da njenemu možu, ki je umiral, povedo, da je tudi ona bolna. Nato naj bi ena od zaposlenih v društvu hospic šla do moža in mu povedala, da je njegova soproga bolna in mu predlagala, naj prepišeta premoženje na hišo hospic, kjer ju bodo nato oskrbeli.

Sojenje se bo nadaljevalo 16. maja z zaslišanjem dodatnih prič. Finkova toži sedanje vodstvo društva zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste