Svet

"Asad je meja, ki je ne bomo prestopili"

STA
12. 3. 2016, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Morebiten sestop sirskega predsednika Bašarja al Asada z oblasti za sirsko vlado še vedno ne pride v poštev. Kot je danes v Damasku povedal sirski zunanji minister Valid Mualem, je to meja, ki je niti na prihajajočih mirovnih pogovorih ne bodo prestopili.

Sirski režim vztraja pri al Asadu

Po njegovih besedah se bodo sami udeležili pogovorov, ki naj bi se začeli v ponedeljek v Ženevi, a ne bodo dolgo čakali na nasprotno stran. "Naša delegacija bo jutri odpotovala v Ženevo. Čakali bomo 24 ur in če ne bo nikogar, se bomo vrnili," je na današnji novinarski konferenci v Damasku povedal minister Mualem.

Kot je dejal, se ne bodo pogovarjali o usodi al Asada. "Ne bomo se pogovarjali z nikomer, ki bi želel govoriti o predsedstvu. Bašar al Asad je meja, ki je ne bomo prestopili, in pripada vsemu sirskemu narodu."

Krovno opozicijsko zavezništvo, Visoki pogajalski odbor (HNC), je že večkrat zahtevalo odhod al Asada. "Če bodo nadaljevali s tem pristopom, nimajo razloga, da hodijo v Ženevo," je dejal Mualem.

Zadnji krog pogajanj med sirsko vlado in HNC, ki potekajo pod okriljem Združenih narodov, se je končal februarja. Delegacija HNC je takrat prispela v Švico 36 ur za vlado, nato pa je čakala še dva dni, preden se je odpravila na sedež ZN.

V nadaljevanju pogovorov prihodnji teden se bodo po besedah posebnega odposlanca ZN za Sirijo Staffana de Misture ukvarjali z oblikovanjem nove vlade, pisanjem nove ustave in sklicem predsedniških in parlamentarnih volitev v roku 18 mesecev.

Mualem je poudaril, da posebni odposlanec ZN "nima pravice" govoriti o predsedniških volitvah. "To pravico ima izključno sirski narod," je dejal.

Po njegovih besedah bodo v Ženevi govorili o oblikovanju "vlade narodne enotnosti", ki bo nato imenovala odbor za sestavo nove oziroma preoblikovanje trenutne ustave. "Nato bodo o tem odločali Sirci na referendumu," je povedal.

Z mirovnimi pogajanji pod okriljem ZN želijo končati petletno vojno v Siriji. Po prekinitvi ognja 27. februarja se je v Siriji zmanjšalo število spopadov, a obe strani še vedno obtožujeta druga drugo kršitev dogovora. "Zavezali smo se prekinitvi ognja 27. februarja in k temu smo še vedno zavezani," je danes dejal Mualem. "A imamo legitimno pravico, da se odzovemo (na ogenj), in to se ne more smatrati za kršitev," je dodal.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?