Svet

Evropa z zdravstevno enoto pripravljena na izredne razmere!

STA
20. 2. 2016, 11.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Evropska komisija je minuli teden ustanovila evropsko zdravstveno enoto, da bi pomagala mobilizirati zdravstvene ekipe in ekipe za javno zdravje ter zbrati opremo v primeru izrednih razmer v EU in zunaj nje. V Sloveniji bo koordinacija v enoti potekala med Upravo RS za zaščito in reševanje ter ministrstvom za zdravje, so pojasnili na ministrstvu.

STA
Ukrep velja do preklica.

V prostovoljni nabor so doslej svoje ekipe in opremo prispevale Belgija, Češka, Finska, Francija, Luksemburg, Nemčija, Španija, Švedska in Nizozemska. Slovenija pa bo v evropski zdravstveni enoti sodelovala v okviru svojih zmožnosti in glede na potrebe v konkretni situaciji, pravijo na ministrstvu za zdravje.

Enota je sicer del nove evropske zmogljivosti za nujni odziv, znane tudi kot prostovoljni nabor, ki deluje v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite. Evropska zdravstvena enota se bo vključila tudi v Svetovno zvezo zdravstvenih delavcev za izredne razmere, ki jo ustanavlja WHO.

V Evropski komisiji so prepričani, da bo nova zdravstvena enota zagotovila hitrejši in bolj predvidljiv odziv v primeru izrednih razmer. Vanjo bodo lahko vključene nujne zdravniške ekipe, strokovnjaki za javno zdravje in usklajevanje zdravstvenih storitev, mobilni laboratoriji za biološko varnost, letala za medicinsko evakuacijo in ekipe za logistično podporo.

"Cilj evropske zdravstvene enote je omogočiti veliko hitrejši in učinkovitejši odziv EU na izredne zdravstvene razmere, ko se te pojavijo. Uporabiti moramo izkušnje, ki smo jih pridobili pri odzivu na ebolo, ko je bila ključna težava mobilizacija zdravstvenih ekip," je v torek dejal evropski komisar za zdravje Christos Stylianides.

Pomembna je hitra napotitev
Ključna težava pri odzivu na izbruh virusa ebole je bila hitra napotitev zdravstvenega osebja ter tudi logistični in upravni izzivi, ki so se posledično povečali. Zato sta Nemčija in Francija konec leta 2014 dali pobudo za ustanovitev t. i. belih čelad, s čimer sta postavili temelje sistema. Evropska zdravstvena enota je zdaj del evropske zmogljivosti za nujni odziv, še pojasnjujejo v Evropski komisiji.

Mehanizem EU na področju civilne zaščite olajšuje medsebojno sodelovanje pri odzivu na nesreče 33 evropskim državam, med njimi 28 državam članicam EU, nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji, Islandiji, Črni gori, Norveški in Srbiji. V postopku pridružitve mehanizmu je tudi Turčija. Te sodelujoče države združujejo vire, ki se lahko dajo na voljo državam po vsem svetu, ki so jih prizadele nesreče. Ko je mehanizem aktiviran, zagotavlja usklajevanje pomoči v Evropski uniji in zunaj nje. Mehanizem upravlja Evropska komisija prek Centra za usklajevanje nujnega odziva.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste