Svet

Grozljiva izpoved matere: izgubila sem otroka

uk
18. 2. 2016, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Matea Janković (24) je 31. januarja odšla v bolnišnico v Vinkovcih. Bila je visoko noseča in pričakovala je, da bo kmalu rodila. A stvari so se končale žalostno, sama pa je prepričana, da je za to kriv zdravnik N. K.

Facebook
Matea Janković

Matea je pred leti že doživela spontani splav. Nato je z možem več let poskušala ponovno zanositi, a jima to ni uspelo. Šele lani sta s pomočjo umetne oploditve v Osijeku dočakala veselo novico. Seveda je bila njena nosečnost zelo visoko rizična, a žalostno dejstvo je, da je bil otrok do zadnjega dneva popolnoma zdrav.

MATEINA ZGODBA
"V bolnišnico sem prišla okoli pete ure zjutraj. Moj mož je bil na poslovni poti in se ni mogel vrniti. Bila sem v devetem mesecu in štiri centimetre odprta. Sprejel me je dežurni zdravnik, ki pa se je ravno odpravljal domov, in nato me je prevzel N. K. Takrat se je začela moja agonija," je povedala Matea. "Prišel je do mene in me na hitro pregledal. Babici je dejal, naj sproži umetne popadke. Bolečine so bile čedalje močnejše. V sobi je bil še en zdravnik in dve babici. Ko je začel pregled, sem ga prosila, ali je lahko malce bolj nežen, ker sem že precej krvavela. Nato mi je samo zabrusil nazaj, če hočem, da me boža, in odšel. Čez nekaj trenutkov se je vrnil in mi dejal, zakaj sem se stisnila, in me spet zelo grobo pregledal. Ko je odšel iz sobe, mi je še zabrusil, da sem neumna. Nato je dejal babici, da me postavijo na pilates žogo, da bi se otrok spustil. Ob 14.10 sem bila odprta devet centimetrov. Skakala sem na žogi kot nora in nato me je ponovno pregledal, vendar se otrok ni spustil. Popadki so postajali čedalje hujši, mene pa so še zmeraj silili, da skačem na žogi. Bilo je ogromno krvi."

Facebook
Mateina drama se je zgodila v vinkovaški bolnišnici.

CARSKI REZ
Matea je okoli četrte ure popoldan podpisala, da želi oditi na carski rez, a se to ni zgodilo. Po njenih besedah je zdravnik N. K. preprosto rekel: "S tem se mi ne da zaj****ati." Prav tako mu je povedala, da je njena nosečnost visoko rizična, a je ni upošteval. "Okoli sedme ure zvečer sem dejala babici, da se mi vrti v glavi. Odpeljala me je do postelje, on pa se je začel dreti nanjo, da naj me takoj vrne na žogo. Zavpil ji je: 'Ma k***c se ji vrti!' Povedala sem jim tudi, da imam že vso nosečnost visok pritisk, a tudi na to niso reagirali, tisti dan pa mi ga niso izmerili niti enkrat. Že takrat sem bila polno odprta. Ob 20.27 so še enkrat izmerili dojenčkov srčni utrip in vse je bilo v redu. Malce pred deveto sem rodila, a se je moj sin rodil mrtev. Več kot pol ure so ga neuspešno oživljali, nato pa so ga razglasili za mrtvega."

UTOPIL SE JE
Obdukcija je kasneje pokazala, da se je otrok utopil v plodni vodi. Zdravnik N. K. je sicer zatrjeval, da se je otrok rodil živ in nato umrl, a je obdukcija njegove besede postavila na laž. "Ko je otrok umrl, je zazvonil telefon. Bila je moja mama. Oglasil se je na telefon in se obrnil proti meni. Vprašal me je, ali sem jaz Matea. V vseh teh 14 urah ni vedel niti mojega imena. Ni vedel, da imam trombofilijo in niti tega ni vedel, da je moja nosečnost visoko rizična. Sploh ni pogledal moje kartoteke." Dodala je še, da ji je samo hladno rekel, da je njen otrok umrl. "Niti sožalja mi ni izrekel." Odpeljali so jo v njeno sobo in čez nekaj ur jo je vprašal, ali želi pomirjevala.

SPREMINJAL JE ZGODBO
N. K. naj bi večkrat spreminjal svojo zgodbo. Poskušal je tudi zanikati, da bi Matea podpisala, da želi imeti carski rez. Tudi v tem primeru so ga podpisani papirji postavili na laž. Matea je tudi povedala, da je kasneje dejal, da bi z vsakim drugim pacientom ravnal enako, pri njej pa bi napravil carski rez, če bi se lahko ponovno odločal. Za Mateinega sina je to priznanje seveda prišlo prepozno. V sami bolnišnici so povedali, da so sprožili postopek notranjega nadzora in da bodo primer zelo podrobno pregledali. Dokler ne dobijo končnega mnenja stroke, pa primera ne želijo komentirati. Matein oče je povedal, da ima zanesljive informacije, da so zdravnika suspendirali.

Estrada

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste