Svet

Japonci grozijo, da jo bodo sestrelili

STA
3. 2. 2016, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Severna Koreja bi morala opustiti načrte za izstrelitev rakete, ki naj bi v vesolje ponesla satelit, sta danes opozorili sosednji Južna Koreja in Japonska. Združeni narodi pa so potrdili, da so seznanjeni z načrtovano izstrelitvijo.

Južna Koreja in Japonska svarita Severno Korejo pred izstrelitvijo rakete (fotografija je simbolična).

Namestnik južnokorejskega urada za nacionalno varnost Cho Tae Yong je posvaril, da bi bila za sredi meseca načrtovana izstrelitev izziv. "Resno opozarjamo Severno Korejo, da bo plačala visoko ceno", če bo ostala pri svojih načrtih.

Japonski obrambni minister Gen Nakatani je dejal, da naj bi raketa letela blizu japonskega otoka Okinava in da je vojski ukazal, naj jo sestreli, če bo ogrožala japonsko ozemlje.

"Izsiljena izstrelitev rakete bi bila v nasprotju z resolucijami Varnostnega sveta ZN in velika provokacija, kar zadeva varnost Japonske," pa je poudaril japonski premier Shinzo Abe na seji parlamentarnega odbora.

Kitajska, edina prava zaveznica režima v Pjongjangu, je izrazila zaskrbljenost zaradi severnokorejskih načrtov. "Menimo, da ima Severna Koreja pravico do miroljubne uporabe vesolja, vendar bi morale v tem trenutku za to njeno pravico veljati omejitve iz resolucij Varnostnega sveta ZN," je izjavil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang.

Združeni narodi so potrdili, da so seznanjeni z namero Pjongjanga o izstrelitvi rakete s satelitom med 8. in 25. februarjem. Kot je povedal tiskovni predstavnik ZN Farhan Hak, so bile o tem obveščene tri agencije ZN, pristojne za varnost v pomorstvu, civilno letalstvo in telekomunikacije. "Trenutno pozorno spremljamo razvoj dogodkov in smo v tesnem stiku z zainteresiranimi stranmi in mednarodnimi organizacijami," je pojasnil.

Kitajska, edina prava zaveznica režima v Pjongjangu, je izrazila zaskrbljenost zaradi severnokorejskih načrtov.

ZDA pa so ocenile, da bi bila izstrelitev severnokorejske rakete provokacija. "Mednarodna skupnost bi tak korak Severne Koreje razumela kot novo neodgovorno provokacijo in jasno kršitev zavez," je izpostavil tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

Izstrelitev severnokorejske rakete bi po jedrskem poskusu minuli mesec pomenila drugo večjo kršitev resolucije ZN v zadnjem času. Resolucija Severni Koreji prepoveduje uporabo tehnologije balističnih raket, ZN pa so po zadnji severnokorejski izstrelitvi rakete dolgega dosega decembra 2012 uvedli sankcije proti Pjongjangu.

Severna Koreja je sicer 6. januarja izvedla četrti jedrski poskus, ki ga je svet ostro obsodil. Varnostni svet ZN je na izrednem zasedanju istega dne napovedal uvedbo dodatnih ukrepov proti tej državi, njen poskus pa so označili kot grožnjo mednarodnemu miru in varnosti.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste