Svet

Slovenski med v Berlinu navdušuje obiskovalce

STA
16. 1. 2016, 15.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na mednarodnem kmetijskem sejmu Zeleni teden v Berlinu se predstavlja tudi Čebelarstvo Šauperl iz Limbuša, ki ponuja različne izdelke, od medu do cvetnega prahu, propolisa in drugih zdravih produktov. Obiskovalci so nad medom navdušeni, pozdravljajo pa tudi pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel, ki jo prav tako promovirajo na sejmu.

Čebelarstvo Šauperl se je na Zelenem tednu predstavilo že predlani. S predstavitvijo so bili zadovoljni, tudi tokrat pa se pred njihovim delom slovenske stojnice ves čas vije vrsta. "Promoviramo tudi pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel, osveščamo ljudi, v končni fazi pa želimo tudi nekaj prodati, za to smo tu," je dejal Tomaž Šauperl, ki skupaj z družino skrbi za 150 do 200 čebeljih družin.

Prepričan je, da je med slovenskih čebelarjev varen in kakovosten. Tuji obiskovalci stojnice afere z neregistriranim zdravilo za zatiranje varoje, ki je v Sloveniji ta čas zelo aktualna, ne poznajo. "Zaenkrat ni tega še nihče omenil, mislim, da je to bolj naša lokalna afera. S tujci več govorimo o izvrstni ideji za razglasitev svetovnega dneva čebel in uvedbi tradicionalnega zajtrka kot o naši aferi," je dejal.

Šauperla v Berlinu spremlja njegov mentor iz mladih let, čebelar iz Maribora Vlado Vogrinec. Kot je dejal, se gosti precej zanimajo za slovenski med. "Zelo so jim všeč okusi. Nemci nimajo toliko okusov, kot jih imamo v Sloveniji. Slovenski med je eden najboljših na svetu," je dejal.

Veliko obiskovalcev med poveže tudi s športom. "Danes so mi trije takoj omenili skakalca Petra Prevca. Odličen fant, naše je spravil na tla," je besede Nemcev povzel Vogrinec, ki čebelari že skoraj 50 let. Opaža, da je obiskovalcem zanimiva tudi pobuda Slovenije, da bi 20. maj razglasili za svetovni dan čebel. "Nekateri so rekli, da je celo prepozna," je dodal.

Židan: "Če preide do afere, je prav, da se razišče"
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki je v okviru obiska sejma opravil več srečanj, je dejal, da večina sogovornikov pozna pomen čebelarstva v Sloveniji, priznavajo pa nam tudi dobro organiziranost.

Glede afere z uporabo neregistriranega zdravila za zatiranje varoje je ponovil, da je za Slovenijo to tudi neka izkušnja. "Če pride do afer, je prav, da se raziščejo, da krivce kaznujejo, v nobenem primeru pa ne sme priti do obsodbe sektorja. Čebelarski sektor v Sloveniji je v primerjavi z ostalimi evropskimi državami nadpovprečno uspešen, zna oblikovati razvojne načrte in ima velik potencial," je poudaril.

Čebelarstvo lahko po njegovih besedah pokaže veliko pozitivnega, pobuda za razglasitev svetovnega dneva čebel je v osnovi prišla iz Čebelarske zveze Slovenije. "Želel bi, da pri tej aferi zelo jasno ločimo - tisto, kar je bilo odkrito, je bilo nezakonito in je prav, da se je odkrilo in da se kaznuje, ne smemo pa na sramotilni steber dajati - kar Slovenci tako radi naredimo - sektorja kot celote. Čebelarstvo si tega ne zasluži, to škoduje čebelarstvu, škoduje pa tudi Sloveniji," je dejal.

Poudaril je, da bo država v prihodnje še več pozornosti posvetila varnosti hrane, kar je naloga država, čebelarji pa se bodo še bolj usmerili v sonaravno zdravljenje bolezni.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste