Svet

Življenje v kampu samomorilcev: "Najprej morate ubiti svoje starše!"

M.J.
13. 1. 2016, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Izpoved dvanajstletnega dečka, ki je uspel pobegniti iz ujetništva in krempljev borcev Islamske države.

Pinterest

Dvanajstletni Nasir, je uspel pobegniti borcem samooklicane Islamske države, ki so ga pripravljali na izvedbo terorističnega napada.

»Bilo nas je šestdeset. Najstrašnejši so bili trenutki zračnih napadov. Takrat so nas odpeljali v podzemne tunele, kjer smo se skrili. Govorili so nam, da nas Američani, neverniki, poskušajo ubiti, in da nas imajo borci Islamske države radi, ter da bodo za nas skrbeli bolje, kot naši starši,« je dejal Nasir.

»Eden izmed delov treninga je bilo tudi vsiljevanje prepričanja, da so naši sorodniki neverniki, naša prva naloga pa je, da jih ubijemo,« je dejal deček.

O tem, da so med žrtvami džihadistov tudi otroci, pričajo številni dokumenti, kot tudi videoposnetki, ki so del propagande Islamske države. Na enem izmed propagandnih posnetkov se nahaja tudi Nasir, no resničnost za kamero pa naj bi bila še veliko hujša.  

Dečke, ki se nahajajo v ujetništvu, v centrih za rekrutiranje samomorilcev, se prepričuje, da jih njihove družine več ne marajo, ter da so džihadisti njihovi novi starši.

»Nismo smeli jokati, no pogosto pa sem se spomnil svoje mame. Razmišljal sem samo o tem, kako revico skrbi ker me ni. Jokal sem tako, da me nihče ni videl,« je dejal Nasir in dodal, da je najmlajši med njimi štel komaj pet let. In ne glede na starost, so vi nosili ista oblačila.

Nasir se trenutno nahaja v begunskem kampu v Kurdistanu, kjer je nameščenih več kot 15.000 Jazidov, ki so pobegnili pred napadi in grozotami Islamske države.

»Ko pridejo do nas, če jim seveda uspe pobegniti, so ti otroci tako shujšani in izčrpani, da niso več niti podobni ljudem,« je dejal Aziz Abdullah Hadur, poveljnik Pešmerg, ter dodal, da ti otroci prihajajo iz pravega pekla na Zemlji.

Dejal je, da morajo včasih kurdski borci tudi streljati na otroke, saj jih džihadisti nad njih pošiljajo oborožene z bombami, da bi tako uničili njihovo pot na svobodo.

»Reagirati moramo hitro. Nikoli ne vemo, ali so to otroci, ki so uspeli pobegniti, ali so to tisti otroci, ki naj hočejo ubiti. Če jih ne ubiješ, bodo oni tebe. Neštetokrat smo se na prvih bojnih črtah srečali prav z otroci, ki so se borili v vrstah Islamske države. Ti otroci so poleg s puškami Kalašnikov oboroženi tudi z bombami, njihove glave pa so izprane,« je dejal Hadur.

Še ena zgodba, ki priča o brutalnostih, ki jih izvajajo borci Islamske države, je zgodba 11-letnega Nouria, katerega so ugrabili in odpeljali v kamp v Tel Aafar na severu Iraka.

Za CNN je dejal, da je zavrnil sodelovanje v samomorilskih spopadih, džihadisti pa so mu zaradi tega polomili noge na treh mestih. Ko si je opomogel od poškodb, ni mogel več normalno hoditi. Šepal je, borci Islamske države pa so ga razglasili za brezkoristnega. Niso ga ubili, temveč so dovolili njegovi babici, da je prišla ponj in ga sama odnese domov.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste