Svet

Sekanje glav ni pravi način

STA
5. 1. 2016, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Iranski predsednik Hasan Rohani je ob napetostih s Savdsko Arabijo po usmrtitvi šiitskega klerika danes ocenil, da Rijad na kritike na svoj račun ne bi smel odgovarjati s sekanjem glav. V iranski vladi pa so poudarili, da zaostrovanje odnosov z Rijadom ne bo škodilo Iranu ali njegovemu razvoju.

"Na kritike se ne odgovarja s sekanjem glav," je ob srečanju z danskim zunanjim ministrom Kristianom Jensenom v Teheranu danes izjavil Rohani.

"Upam, da bodo evropske države, ki se vedno odzivajo na zadeve s področja človekovih pravic, izpolnile svoje dolžnosti," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Rohani je še dodal, da Savdska Arabija ne more skriti zločina, ki ga je storila s sekanjem glave klerika, s tem, da prekine odnose z Iranom.

Savdska Arabija je v soboto pod obtožbami terorizma ubila tamkajšnjega šiitskega klerika Nimra al Nimra, ki je vodil protivladne proteste šiitske manjšine v kraljevini.

Savdske oblasti niso razkrile, na kakšen način so ga usmrtile, a v sunitski državi je običajen način obglavljenje z mečem.

Zaradi usmrtitve so jezni iranski protestniki v nedeljo napadli in zažgali savdsko veleposlaništvo v Teheranu in njen konzulat v mestu Mašhad na severovzhodu države. Zaradi tega je Rijad prekinil diplomatske odnose s Teheranom.

Tiskovni predstavnik iranske vlade Mohamed Bager Nobaht je danes ocenil, da to ne bo škodilo Iranu ali njegovemu razvoju. Poslabšanje odnosov s Savdsko Arabijo "ne bo imelo nobenega vpliva na iranski narodni razvoj", je dejal Nobaht.

Obenem je vnovič kritiziral usmrtitev Nimra. Kot je dejal, je bila izvedena na način, kot usmrtitve izvaja skrajna Islamska država. Rijad je z njo skušal popraviti politične neuspehe v regionalnih konfliktih, je dodal predstavnika iranske vlade.

Sunitska Savdska Arabija in šiitski Iran se že dalj časa borita za prevladujoči vpliv v regiji, odnosi med njima pa so bili zaradi podpore nasprotujočih si strani v Siriji, Iraku in Jemnu napeti že pred usmrtitvijo šiitskega klerika.

V podporo Rijadu sta odnose z Iranom v teh dneh prekinila tudi Bahrajn in Sudan, več držav pa je znižalo raven diplomatskih odnosov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste