Svet

Kakšna bo prihodnost ruskega športa?

STA
13. 11. 2015, 08.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mednarodna atletska zveza bo danes odločala o prihodnosti ruske kraljice športov. Poročilo Svetovne protidopinške agencije je v ponedeljek rusko atletiko zelo obremenilo, ji očitalo sistemski doping, Rusiji pa odtlej grozi izključitev z največjih športnih tekmovanj, tudi z olimpijskih iger 2016 v Riu de Janeiru.

vszi

Izvršni odbor Iaaf bo danes glasoval o usodi ruski atletike, ki se ji zadnji teden pišejo črni časi. Preko 300 strani dolgo poročilo, ki ga je Wada objavila v ponedeljek, Rusom očita, da so kar nekaj let z načrtnim dopingom skrbeli za boljše izide svojih atletov, ob tem pa skrbeli, da pozitivni vzorci niso prišli v javnost. Zaradi omenjenih nepravilnosti si je suspenz že prislužil moskovski protidopinški laboratorij.

Legendarni skakalec v višino, Ukrajinec Sergej Bubka, med drugim tudi podpredsednik Iaaf, se je sicer izrekel proti kolektivni kazni za celotno rusko reprezentanco, po njegovem mnenju in mnenju še nekaterih vidnih športnikov in funkcionarjev je potrebno zaščititi športnike, ki so bili čisti, kaznovati pa le kršitelje. S tem Rusije ne bi v celoti izključili iz tekmovanj.

"Nedolžni ob tem ne smejo trpeti. Naša naloga je, da jih zaščitimo. A sprejeti moramo stroge odločitve, doping je nedopusten. Če bodo ruski atleti po opozorilu šli po pravi poti, je lahko zdajšnji suspenz bolj mile narave, reprezentanca bi lahko nastopila v Riu," je dejal 51-letni Ukrajinec.

Predsednik Iaafa Britanec Sebastian Coe se prav tako zavzema za milejše ukrepe, torej za sodelovanje z Rusi in ne njihovo izključitvijo. Pritisk javnosti na vodstvo krovne atletske zveze je sicer ogromen, saj je med drugim tudi Wada v svojem poročilu predlagala izključitev ruskih atletov iz prihodnjih tekmovanj.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob tem že zahteval obsežno preiskavo škandala znotraj domačih logov, ruske oblasti primer že preiskujejo. "Če tuji kolegi menijo, da je potrebno odgovoriti na vsa vprašanja, bomo to storili," je dejal za tiskovno agencijo Interfaks.

Ruski minister za šport Vitalij Mutko je zaradi suspenza ruskih atletov sprva sicer grozil z bojkotom iger 2016 s strani celotne ruske izbrane vrste, a so se strasti v četrtek že pomirile. Mutko je namreč včeraj dejal, da Rusija ne bo bojkotirala prihodnjih OI, tudi če bi pristojni organi na igrah prepovedali nastopiti ruski atletski zvezi.

V poročilu je Wada v ponedeljek razkrila, da je šlo v Rusiji za velik problem dopinga in korupcije, nekateri športniki so za molk ob pozitivnih vzorcih plačevali. Pet atletinj, štirje trenerji in športni zdravnik naj bi bili zato deležni dosmrtnih prepovedi nastopanja. Na zatožni klopi se je pred časom znašel tudi nekdanji predsednik Iaaf Lamine Diack, ki mu prav tako očitajo prejemanje podkupnin in molčanje v zvezi z nekaterimi dopinškimi primeri.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste