Svet

Parlamentarne volitve na Hrvaškem bodo 8. novembra

STA
5. 10. 2015, 16.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes razpisala parlamentarna volitve za nedeljo 8. novembra. Volivci bodo volili osmi sklic sabora v četrt stoletja hrvaške demokracije. Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo na rahlo prednost opozicijske desne Domoljubne koalicije pred levosredinskim vladnim zavezništvom Hrvaška raste.

Reuters
Na hrvaških parlamentarnih volitvah leta 2011 je bilo 4000 kandidatov. Za vsako poslansko mesto se je potegovalo okoli 28 kandidatov.

Grabar-Kitarovićeva se je v okviru svojih ustavnih pooblastil odločila za enega najbolj zgodnjih možnih datumov za parlamentarne volitve, potem ko se je hrvaški parlament uradno razpustil 28. septembra.

Hrvaška predsednica je v svoji poslanici ob objavi datuma volitev pozvala vse hrvaške volivce doma in v tujini, naj se volitev udeležijo in "oblikujejo prihodnost svoje domovine". "Na volitvah bo usoda Hrvaške v vaših rokah. To je dan, ko vam politiki polagajo račune," je še dejala. Posebej je na volišča povabila najmlajše volivce. "Hrvaška potrebuje vaš svež pogled in vaše sodelovanje v najpomembnejšem dejanju demokracije," je dodala.

Gradnja 'boljšega jutri'

Politične stranke in njihove kandidate je pozvala k politično korektnim soočanjem z argumenti, ki bodo namenjeni gradnji "boljšega jutri" ob kulturi dialoga in duha skupnosti. Izpostavila je, da je zaradi razmer v državi potrebno široko nacionalno soglasje o ključnih in strateških vprašanjih.

"Vabim vse, ki bodo tekmovali za glasove volivcev, da demokracije ne spreobrnejo v karneval demokracije. Hrvaška je utrujena od nepotrebnih spopadov in brezplodnih razprav," je še povedala v nagovoru hrvaški javnosti. "Napočil je čas, da pustimo zgodovino in se obrnemo k zidanju temeljev boljše prihodnosti," je še dejala. Hrvaška predsednica je pozvala tudi medije k etičnosti in odgovornosti, da bodo s svojo vlogo in vplivi "porota nacije" med predvolilno tekmo ter oblikovali kritično in afirmativno državljansko vest.

Prvič možnost preferenčnega glasu

Hrvaški volivci bodo imeli 8. novembra prvič na parlamentarnih volitvah možnost preferenčnega glasu. Prvič so preferenčno lahko glasovali na volitvah v evropski parlament aprila 2013.

V torek se bo začel 14-dnevni rok za zbiranje podpisov in predajo kandidacijskih seznamov državni volilni komisiji. Po dveh dneh za morebitne pritožbe bodo objavili uradne volilne sezname za vseh deset volilnih enot na Hrvaškem kot tudi za volilne enote za diasporo in manjšine.

Sledila bo uradna predvolilna kampanja. Ta bo potekala 16 dni. Končala se bo 6. novembra ob polnoči, ko se bo začel volilni molk. Podobno kratka predvolilna kampanja je bila tudi na sedmih parlamentarnih volitvah jeseni 2011.

Zadnje oktobrske ankete so pokazale prednost desne hrvaške Domoljubne koalicije s HDZ na čelu pred levosredinsko vladno koalicijo Hrvaška raste, ki se je približala na eno samo odstotno točko. HDZ in partnerke so dobile 32,9 odstotka podpore, SDP in njene zaveznice pa 31,9 odstotka, je pokazala anketa, ki so jo izvedli v začetku oktobra na vzorcu 1300 volivcev.

Ostale koalicije in stranke so pod petodstotnim volilnim pragom. Je pa potrebno upoštevati hrvaški volilni sistem, ki vstop v sabor omogoča tudi političnim strankam, ki bodo prestopile volilni prag v eni sami volilni enoti.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste