Svet

Rusija ne ločuje med Islamsko državo in skupinami legitimne sirske opozicije?

Črt Kaker
5. 10. 2015, 16.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Rusija je pred nekaj dnevi tudi uradno stopila na stran sirskega predsednika Bašarja al Asada in začela letalske napade na upornike in Islamsko državo. Zahod Rusijo obtožuje, da napada upornike, ki se borijo proti sirskemu predsedniku, Kremelj pa vse navedbe ostro zavrača.

Reuters

Zahod in Rusija imata v Siriji enakega sovražnika, a različne cilje. Rusija se je v sirski konflikt vključila na prošnjo sirskega predsednika Bašarja al Asada, medtem ko zahodne sile podpirajo domnevno zmerne upornike v boju proti sirskemu predsedniku. Ruske zračne sile so tako v preteklih dneh izvedle že več zračnih napadov.

RUSI NAD UPORNIKE IN IS

Uradni Kremelj trdi, da so napadi usmerjeni proti borcem Islamske države, a Zahod trdi drugače. ZDA, Velika Britanija in Francija so Rusijo obtožile, da je bila večina napadov uperjenih proti zmernim upornikom režima Bašarja al Asada, kar pa Moskva kategorično zavrača. Resnica je venomer nekje vmes. Dejstvo je namreč, da je Rusijo na pomoč poklical sirski predsednik, in Rusija pač napada vse tiske, ki se borijo proti Bašarju Al Asadu.

Reuters

Sirski predsednik Bašar Al Asad ima v Rusiji močno zaveznico.

Bombe padajo na položaje skrajne Al Kaide, zmernih islamistov, ki sestavljajo svobodno sirsko vojsko FSA, ki se je z orožjem oskrbovala ob pomoči ZDA in zalivskih držav, ter tudi na položaje Islamske države.

RUSIJA, KLJUČNI ZAVEZNIK

Rusija je bila v zadnjih štirih letih, kolikor že traja uničujoča vojna v Siriji, ključna za preživetje režima sirskega predsednika Bašarja al Asada. Siriji vsa ta leta dostavlja orožje, popravlja letala, uri vojake in tako politično kot finančno podpira režim sirskega predsednika. Ruska podpora al Asadu ni nikakršno presenečenje. Vladimir Putin želi ohraniti rusko prisotnost v regiji, v mestih Tartus in Latakija že več let delujeta ruski vojaški oporišči. Obstoj teh vojaških oporišč je začela ogrožati uporniška koalicija pod imenom Vojska osvoboditve, ki je od spomladi na severu Sirije močno napredovala in začela ogrožati obalne predele okoli Latakije in Tartusa, kar je še eden vzrokov za rusko vključitev v sirski konflikt.

ZAHOD OBTOŽUJE

Zahodne zaveznice v boju proti Islamski državi so sicer kritične do ruskega posredovanja v Siriji in opozarjajo, da bo to le še dodatno zaostrilo konflikt v Siriji. Moskvo so v petek pozvale, naj takoj preneha bombardirati sile opozicije režimu Bašarja al Asada. Britanski obrambni minister Michael Fallon je zatrdil, da le eden od 20 ruskih napadov v Siriji dejansko cilja na borce Islamske države. V večini primerov naj bi bili namreč tarče opozicijski uporniki, ki se borijo proti al Asadovi vojski, pogosto so žrtve tudi civilisti.

Potem ko je ameriški predsednik Barack Obama v petek dejal, da je ruska kampanja »recept za katastrofo«, Fallon meni, da bo rusko posredovanje dodatno zapletlo krizo v Siriji.

Britanski premier David Cameron je bil v kritiki še ostrejši. »Povsem jasno je, da Rusija ne ločuje med Islamsko državo in skupinami legitimne sirske opozicije ter posledično dejansko podpira klavca al Asada in mu pomaga ter tako le še poslabšuje situacijo,« je dejal.

Zahod in Rusija imata v Siriji enakega sovražnika, a različne cilje.

KDO JE S KOM?

Kdo se torej danes bori proti komu v Siriji in kdo je s kom v koaliciji? Situacija je izjemno zapletena in zavezništva se malodane spreminjajo čez noč. Na eni strani so zahodne države, ki že leta podpirajo upornike proti režimu Bašarja al Asada in se borijo proti Islamski državi, ki ta režim prav tako ogroža. Znotraj Svobodne sirske vojske, ki velja za zmerno uporniško skupino, je več podskupin in frakcij, kar je v preteklosti že privedlo do razkolov. Proti režimu Bašarja al Asada se prav tako bori več skrajno islamističnih milic in seveda Islamska država. Skrajne sunitske islamistične milice podpirajo predvsem zalivske države, ki so zaveznice ZDA in katerim Washington namenja na milijarde dolarjev za nakup vojaškega materiala. Zahodne sile pod vodstvom ZDA se torej borijo proti al Asadu in IS, a to finančno podpirajo zalivske države, ki so prav tako ameriške zaveznice.

Na drugi strani je zdaj Rusija, ki se je postavila v bran po njenem prepričanju demokratično izvoljeni oblasti v Siriji. Ruska strategija je jasna: podpora Bašarju al Asadu in boj tako proti zmernim upornikom kot proti IS, ki tudi za Rusijo predstavlja veliko grožnjo.

NESKONČNI KONFLIKT?

Ob vsem tem ni čudno, da je na milijone ljudi že zapustilo Sirijo in se napotilo proti Evropi. S tem, ko se je Rusija dejavno vključila v sirski spor, postaja jasno, da režim Bašarja al Asada ne more pasti. Pa lahko režim ob podpori Rusije porazi vse raznorazne skupine in Islamsko državo, ne da bi zahodne sile režim v dani situaciji prepoznale kot nujno zlo za končanje vojne? Odgovor na to vprašanje je danes nemogoče dati.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste