Svet

O ruskem letalu nad Turčijo zasedanje Nata; ZDA Rusiji očitajo namerno kršitev

STA
5. 10. 2015, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je sobotno kršitev turškega zračnega prostora s strani ruskega lovskega letala označil kot "nesprejemljivo". Obenem je za danes popoldne sklical izredno zasedanje, na katerem bodo veleposlaniki držav članic zavezništva govorili na to temo. Predstavnik ZDA je ocenil, da sobotni incident ni bil napaka.

Reuters

Turška reaktivna letala F-16 so v soboto prestregla rusko lovsko letalo, ki je ob meji s Sirijo kršilo turški zračni prostor, ter ga prisilile k vrnitvi, so danes sporočili v Ankari. Turčija je zaradi incidenta ostro protestirala pri Moskvi in tudi pri zvezi Nato, katere del je. Kot svari, bi nadaljnji vdori lahko vodili v "neželene incidente", za katere bo kriva Rusija.

Kot je danes v izjavi po srečanju s turškim zunanjim ministrom Feridunom Sinirlioglujem v Bruslju poudaril Stoltenberg, predstavljajo dejanja Rusije "nesprejemljivo kršitev" in "ne prispevajo k varnosti in stabilnosti regije".

"Jasno sem povedal, da Nato ostaja močno zavezan varnosti Turčije," je po pogovorih še poudaril Stoltenberg. Moskvo poziva, naj spoštuje Natov zračni prostor, ne podpihuje napetosti z njim ter naj "svoja prizadevanja uskladi s prizadevanji mednarodne skupnosti" v boju proti džihadistom Islamske države (IS) v Siriji.

Visoki neimenovani predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva je medtem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenil, da sobotni incident ob meji s Sirijo najverjetneje ni bil napaka, ampak namerno dejanje Rusije. Kot je dodal, incident le še dodatno potrjuje resne pomisleke o tem, kaj počne Rusija.

Kot je še dodal, tečejo o tem "nujni pogovori" s Turki in partnerji v zvezi Nato v Bruslju. Ameriški obrambni minister Ashton Carter je sicer trenutno v Španiji, kjer začenja svoj petdnevni obisk v Evropi, del katerega bo tudi udeležba na četrtkovem ministrskem zasedanju Nata.

Washington in Moskva sta minuli teden začela pogovore na vojaški ravni z namenom preprečiti morebitne incidente na terenu, na tleh in v zraku, v Siriji, kjer po novem tudi Rusija izvaja letalske napade. Kot je poudaril predstavnik Pentagona, so se s pogovori želeli izogniti prav dogodkom, kakršen je bil sobotni, zato jih takšno neprofesionalno ravnanje še toliko bolj skrbi.

Rusija in Turčija sta na nasprotnih bregovih glede krize v Siriji. Moskva od minulega tedna tam izvaja letalske napade v podporo sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, medtem ko Ankara - podobno kot zahodne države z ZDA na čelu - vztraja, da je njegov sestop z oblasti edina možna rešitev. Ruske napade je Turčija označila za "nesprejemljive" in za "veliko napako".

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste