Svet

Strelec na ameriški šoli imel doma velike zaloge orožja

STA
3. 10. 2015, 09.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Moški, ki je v četrtek izvedel strelski pohod na šoli v zvezni državi Oregon, je imel doma veliko zalogo orožja, se je izkazalo med preiskavo. Republikanski predsedniški kandidat Jeb Bush je medtem postal tarča kritik, ker je v petek na vprašanje o pokolu odgovoril, da "se stvari pač dogajajo" in zaradi tega ni treba hiteti s spreminjanjem zakonov.

Reuters

"Poglejte, stvari se pač dogajajo, vedno je neka kriza in vedno se zdi, da je treba nekaj ukreniti, kar pa ni vedno pravilno," je v Južni Karolini med razpravo o orožju dejal Bush.

O njegovi izjavi so na novinarski konferenci za komentar povprašali predsednika ZDA Baracka Obamo, ki je v četrtek ostro kritiziral otopelost Američanov in nesposobnost politikov za sprejetje ostrejših zakonov proti orožju. "Komentar ni potreben. Naj ga slišijo Američani," je dejal Obama. Bush je tudi po kritikah vztrajal pri izjavi in zavrnil, da bi naredil napako, ker ne razume, zakaj naj bi kaj narobe povedal.

26-letni Chris Harper Mercer je v četrtek prišel na kolidž za študij ob delu Umpqua v mestu Roseburg v zvezni državi Oregon, oborožen s šestimi puškami in pištolami, in začel pobijati. Policija je pri njem doma kasneje našla še sedem kosov orožja in Zvezna agencija za tobak in strelno orožje (ATF) je potrdila, da je bilo vse orožje kupljeno na povsem zakonit način.

Kolidž je sprva zanikal, da bi bil morilec vpisan na šolanje, v petek pa je policija to potrdila. Šerif John Hamlin še vedno zavrača imenovanje morilca, ki je umrl v obstreljevanju s policijo, ker da mu noče delati reklame.

Gre za istega šerifa, ki je pred leti po pokolu predšolskih otrok v Newtownu ostro napadel Obamo in podpredsednika Josepha Bidena, ker sta zahtevala spremembe orožarske zakonodaje. Hamlin je dejal, da ostrejši zakoni glede orožja niso rešitev.

Ameriška vojska je potrdila, da je Mercer leta 2008 prestal pet mesecev urjenja za aktivno služenje, vendar menda ni izpolnjeval "minimalnih administrativnih standardov" in so ga predčasno poslali domov.

Ameriški mediji poročajo, da je bil Mercer mešane rase, sovražil je temnopolte, tarnal, da si ne more najti dekleta, in o podobnih informacijah, ki ustvarjajo dobro znano podobo ameriških množičnih morilcev s strelnim orožjem.

Nekaj prič navaja, da je med streljanjem spraševal žrtve po veri in kristjanom sporočil, da so lahko srečni, saj jih bo v nekaj sekundah poslal k Bogu. Policija tega doslej še ni potrdila.

Tragedija ima tudi svojega heroja. To je 30-letni vojaški veteran Chris Mintz, ki je skušal blokirati vrata učilnice, da napadalec ne bi vstopil in Mercer ga je najprej trikrat ustrelil. Mintz ga je na tleh prosil, naj ga ne ubije, saj ima njegov sin ravno rojstni dan, Mercer pa je vanj nemudoma izstrelil še dve krogli.

Mintz je bil zadet v obe nogi, v trebuh, hrbet in roko, vendar pa so vse krogle zgrešile kateregakoli od ključnih organov in je preživel. Sklad, ki so ga ustanovili za njegovo zdravljenje, je imel do petka že 300.000 dolarjev.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste