Svet

Nekdanji ameriški podpredsednik napovedal teroristični napad, še hujšega od tistega 11. septembra

R.T.
23. 9. 2015, 11.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V enem od nedavnih intervjujev je Dick Cheney, ki je v času mandata predsednika Georgea W. Busha služil kot podpredsednik Združenih držav Amerike, napovedal, da se njegovi domovini obeta nov teroristični napad.

Wikipedia

Nekdanji podpredsednik Združenih držav Amerike je v intervjuju tako napovedal, da bo prihajajoči teroristični napad veliko hujši od tistega, ki se je zgodil 11. septembra leta 2001, ko naj bi devetnajst moških, povezanih z Al Kaido, ugrabilo štiri ameriška potniška letala. Dve sta trčili v stolpnici World Trade Centra v New Yorku, tretje v eno od kril Pentagona, četrto pa je strmoglavilo na polje v bližini Pittsburgha. Napadi naj bi po ocenah uradne komisije terjali več kot tri tisoč življenj, na Manhattnu pa je bilo poškodovanih ali uničenih petindvajset stavb. Odgovornost za napade je prevzel Osama bin Laden, voditelj Al Kaide.

»Kaj lahko si predstavljamo katastrofalne posledice, če bi nekomu v državo uspelo pretihotapiti jedrsko orožje, ga spraviti v transportni zabojnik in se z njim zapeljati v Washington, D.C.« - Dick Cheney

ZDA se mu ne bodo izognile

Nov teroristični napad, tako nekdanji podpredsednik Dick Cheney, naj bi se zgodil v naslednjih nekaj letih. Prepričan je namreč, da se Združene države Amerike v naslednjem desetletju ne bodo uspele izogniti velikemu terorističnemu napadu. »Mislim, da se nam obeta nov napad – napad, ki bo veliko bolj smrtonosen od prejšnjega,« je v intervjuju z Hughom Hewittom dejal Cheney. »Kaj lahko si predstavljamo katastrofalne posledice, če bi nekomu v državo uspelo pretihotapiti jedrsko orožje, ga spraviti v transportni zabojnik in se z njim zapeljati v Washington, D.C.«

Nova pooblastila

Cheney je v intervjuju nadalje namignil tudi na načrt, ki spominja na obdobje hladne vonje in ki bi vladi dal vse mogoča pooblastila v primeru napada, čeprav je trdil, da bi ta pooblastila temeljila na določilih ameriške ustave. Tako so nameravali vladi zagotovili preživetje še začasa hladne vojne, če bi začele z neba padati sovjetske jedrske konice, je pojasnil.

Zasluge dveh administracij

Znano je sicer, da je Cheney, ko je govor o problematiki terorizma, to v preteklosti znal prenapihniti, zato njegove izjave niso ravno presenetljive. A če že pride do novega terorističnega napada na Združene države Amerike, se velja vprašati, koliko sta zanje zaslužni prejšnja Busheva administracija, katere del je bil Cheney, ter trenutna Obamova. 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste