Svet

Prvi mož Volkswagna naj bi "odletel"

STA
22. 9. 2015, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Prvega moža Volkswagna Martina Winterkorna bo manj kot mesec po novici, da mu želi Volkswagen podaljšati pogodbo do konca leta 2018, očitno odnesel okoljski škandal, ki ga je sprožila obtožba ameriških oblasti, da je koncern goljufal pri testih izpuhov.

Arhiv

Na najbolj vročem stolčku v nemškem gospodarstvu naj bi ga na srečanju odbora nasledil sedanji šef Porscheja Matthias Müller, pisanje berlinskega časnika Tagesspiegel povzema nemška tiskovna agencija dpa. Dokončna odločitev naj bi bila sicer znana na zasedanju 20-članskega nadzornega odbora v petek.

Iz Volkswagna naj bi po poročanju medijev sicer že odločno zavrnili pisanje Tagesspiegla in ga označili za nesmiselno.

Iz nemškega Volkswagna so danes sporočili, da so po svetu s spornim programom opremili okoli 11 milijonov dizelskih vozil. 

Škandal je izbruhnil v petek, ko je ameriška Agencija za zaščito okolja (EPA) sporočila, da je Volkswagen na določene dizelske modele svojih vozil nameščal programsko opremo, ki omeji izpuhe škodljivih snovi iz vozil v času uradnega testiranja, med normalno vožnjo pa se izklopi.

Zaradi tega je trenutni vodilni svetovni proizvajalec vozil po prodaji že utrpel hude izgube na trgu vrednostnih papirjev - v ponedeljek je vrednost delnic v Frankfurtu izgubila nekaj manj kot 20 odstotkov, danes pa je do nekaj čez 14. uro po srednjeevropskem času strmoglavila za dodatno petino.

Iz nemškega Volkswagna so danes sporočili, da so po svetu s spornim programom opremili okoli 11 milijonov dizelskih vozil. Škandal pa je tudi že sprožil vrsto preiskav po vsem svetu. Med drugim so predstavnike Volkswagna na pogovor povabili v Južni Koreji, posebno preiskavo napovedujejo tudi evropski regulatorji.

Zaskrbljenost je izrazila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki od proizvajalca zahteva popolno odkritost: "Glede na težavno situacijo je treba zdaj pokazati popolno transparentnost in razčistiti celotno stvar."

S podjetjem je v stiku tudi nemški minister za transport Alexander Dobrindt, ki se obenem usklajuje tudi z zveznimi avtomobilskimi organizacijami.

"To je edini način, da dosežemo popolno transparentnost in tako vse potrebne ukrepe," je še dodala Merklova.

Prvi mož Volkswagna, najbolje plačani menedžer v Nemčiji, je letos sicer zmagal v bitki z nekdanjim predsednikom nadzornega sveta Ferdinandom Piechom, ki ga je na položaj spravil leta 2007.

V začetku leta se je med Piechom, ki je podjetje vodil med letoma 1993 in 2002, in Winterkornom razvnela bitka zaradi težav pri krepitvi tržnega deleža na ameriškem trgu in prevelika odvisnost Volkswagna od kitajskega trga.

Potem ko je Piech nekaj tednov želel s stolčka spraviti prvega moža v Wolfsburgu, je konec aprila nepričakovano odstopil sam. Poleg njega je iz nadzornega sveta odstopila tudi njegova žena Ursula.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste