Svet

Na Madžarskem prve aretacije zaradi nezakonitega vstopa v državo

STA/M.J.
15. 9. 2015, 11.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Madžarska policija je ponoči ob poskusu nezakonitega prehoda madžarsko-srbske meje aretirala 16 oseb, od tega devet sirskih državljanov in sedem Afganistancev. Vsi so nezakonito preplezali ograjo na meji. Pred današnjo uveljavitvijo ostrejše zakonodaje, ki za to predvideva zaporno kazen, je v državo v ponedeljek vstopilo rekordnih 9380 ljudi.

STA

V skladu z novo madžarsko zakonodajo je na Madžarskem od danes za nezakonit vstop v državo zagrožena zaporna kazen do treh let. Tistim, ki bodo ob poskusu nezakonitega vstopa v državo tudi poškodovali ograjo ob meji, grozi do pet let zapora.

Po poročanju madžarske televizije je 16 beguncev ponoči prerezalo ograjo v bližini mejnega prehoda Röszke in prečkalo mejo, nato pa jih je aretirala policijska patrulja.

Madžarska je sicer v ponedeljek na mejnem prehodu Röszke postavila še zadnje metre ograje, policija pa je vse, ki si želijo zaprositi za azil, napotila, naj se vrnejo na okoli kilometer oddaljen mejni srbski prehod Horgoš.

Tam so po navedbah sodelavca Visokega komisariata Združenih narodov za begunce Babarja Balocha tudi po polnoči posameznim prosilcem za azil dovolili, da se napotijo proti Madžarski, a to po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poteka zelo počasi. Po poročanju novinarja tiskovne agencije AFP je madžarsko-srbsko meja tesno zaprta, česar pa Baloch ni mogel potrditi.

"Madžarske oblasti so mi povedale, da sta odprta še dva mejna prehoda," je še dejal.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je na novinarski konferenci v Röszkeju v ponedeljek zvečer poudaril, da kljub zaostreni zakonodaji veljajo še naprej vsi pogoji za zakonit vstop na Madžarsko in oddajo prošnje za azil, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Madžarska policija je po navedbah AFP v ponedeljek zabeležila rekordno število ljudi, ki so vstopili na Madžarsko, 9380, kar je skoraj štirikrat več od povprečja minuli teden.

Madžarski
 organi so danes zavrnili sprejem 14 sirskih beguncev

Madžarski organi so danes zavrnili sprejem 14 sirskih beguncev, ki jih je Slovenija v skladu s predpisi skušala vrniti. Ti se bodo tako vrnili v Center za tujce v Postojni, so za STA potrdili na Policijski upravi Murska Sobota. Gre za sirske državljane, ki so jih policisti v noči na četrtek prijeli blizu Lendave pri nedovoljenem prestopu meje.

Štirinajst sirskih državljanov je bilo do danes nastanjenih v Centru za tujce v Postojni. Ker nihče od njih ni zaprosil za mednarodno zaščito, so se slovenski organi odločili, da jih skušajo predati nazaj Madžarski.

Pogovori med slovenskimi in madžarskimi organi so potekali od 10. ure, vendar so slednji njihov sprejem zavrnili, zato se sirski državljani vračajo v Postojno.

Da so Madžari zavrnili sprejem beguncev, je za medije potrdil tudi predstavnik Policijske uprave Murska Sobota Boris Žibrat. "Niso jih hoteli sprejeti, ker tujci v razgovorih niso niti z besedo omenili, da so bili na Madžarskem, dejansko pa tudi nismo imeli fizičnih dokazov o njihovem bivanju na Madžarskem. Tam jim tudi niso vzeli prstnih odtisov in jih zato ni v sistemu," je povedal Žibrat.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je sicer že v ponedeljek napovedal, da bodo sirski državljani ostali v Sloveniji, če jih Madžarska ne bo sprejela. Ni pa po njegovih besedah nobenega dvoma, da so k nam prišli prav iz Madžarske.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov