Svet

Berlinu v ponedeljek o migrantih in Ukrajini

T.C.
23. 8. 2015, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo v ponedeljek v Berlinu sešla s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, s katerim se bosta posvetila iskanju rešitev vse hujše krize z migranti v Evropi. Poleg migrantov bo v Berlinu tema tudi ukrajinska kriza, saj imata voditelja na programu pogovore z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

reuters

Srečanje Merklove in Hollanda je bilo sprva namenjeno zgolj pogovorom o ukrajinski krizi, a spričo vse večjega navala beguncev na evropske meje in pričakovanj Nemčije, da bo letos prejela rekordnih 800.000 prošenj za azil, bosta voditelja spregovorila tudi o tem, kako pospešiti ukrepe za reševanje migrantskega vprašanja.

Reuters

Ustrezne pobude, ki naj bi jih kasneje predstavili evropskim institucijam, sta že v četrtek v nemški prestolnici pripravila francoski in nemški notranji minister Bernard Cazeneuve in Thomas de Maiziere. Po oceni slednjega je nesprejemljivo, da evropske institucije še naprej delajo "s sedanjo počasnostjo".

Ministra sta ob tem za sredino oktobra napovedala evropsko srečanje o migrantski krizi v Parizu, ki mu bo sledilo še srečanje v Berlinu, cilj obeh pa bo pripraviti novembrski evropski vrh v La Valetti, ki bo posvečen sodelovanju z afriškimi državami.

Merklova bo sicer večino tega tedna posvetila migrantski krizi. Po napovedih nemške tiskovne agencije dpa bo v torek obiskala revno, večinoma s priseljenci naseljeno predmestje Duisburga, Marxloh, ki naj bi ga policija vse težje obvladovala. V četrtek pa se bo Merklova na Dunaju udeležila vrha Zahodnega Balkana, prek katerega številni migranti potujejo v EU. Na vrhu bo tudi premier Miro Cerar.

Reuters



Sicer pa se bo kanclerka s Hollandom v ponedeljek posvetila tudi krizi na vzhodu Ukrajine. Voditelja bosta z ukrajinskim predsednikom govorila o uresničevanju dogovorov iz Minska, predvsem o umiku težkega orožja s frontne črte.

Porošenko je pred srečanjem izrazil upanje, da se bodo v Doneškem bazenu, kjer so se spopadi med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki v zadnjem času znova okrepili, vendarle umirile. V Berlinu bo po njegovih napovedih govora tudi o delu opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, ki se po lastnih trditvah na terenu soočajo z omejitvami in grožnjami.

V nemški prestolnici pa ne bo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je sodeloval na prejšnjih tovrstnih srečanjih na najvišji ravni. Porošenko pa bo medtem v sredo in četrtek potoval še v Bruselj, kjer se bo sestal tudi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste