Svet

15 let od tragedije ruske jedrske podmornice Kursk

STA
12. 8. 2015, 08.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Rusija danes obeležuje 15. obletnico tragedije ruske jedrske podmornice Kursk, ki je 12. avgusta 2000 med vojaškimi vajami z vsemi 118 člani posadke potonila na dno Barentsovega morja. Ob tej priložnosti se bodo mornarji Severnomorske flote danes na več slovesnostih poklonili umrlim kolegom ter v spomin nanje na grobove položili cvetje in vence.

Osrednja prireditev bo v vasici Vidjajevo v Murmanski regiji, od koder je podmornica leta 2000 poslednjič izplula. Slovesnosti se bodo s spominsko mašo začele že zgodaj zjutraj, nadaljevale pa se bodo ob spomeniku mornarjem, umrlim v oceanu.

Tudi v Murmansku bo ob spomeniku mornarjem potekal shod mornarskih enot Severnomorske flote. Shod se bo zaključil z minuto molka ob 11.28 po moskovskem času. Točno ob tej uri je pred 15 leti na podmornici odjeknila prva eksplozija. Vse ladje bodo plule z zastavami, spuščenimi na pol droga in vključenimi sirenami.

Nesrečo več kot 150 metrov dolge in 15.000 ton težke podmornice K-141 je povzročila obsežna eksplozija v prostoru za torpede, ki je sledila prvi, manjši eksploziji. Zatem je Kursk s 118 člani posadke potonil na globino 108 metrov.

Kasneje je postalo jasno, da je nekaj mornarjev strahovito eksplozijo prednjega dela podmornice preživelo in v zadnjem delu čakalo na rešitev. Poslovilno pismo, ki so ga našli pri ponesrečenem poročniku, je bil dokaz, da je nesrečo preživelo vsaj 23 mornarjev. A admirali ruske severnomorske flote za ponesrečene mornarje niso naredili praktično nič.

Ruska in svetovna javnost sta o dogodkih in nesreči Kurska izvedeli šele po dveh dneh. Potem ko je ruska mornarica z zastarelo tehniko skušala zaman priti do podmornice na morskem dnu, je Kremelj nekaj dni kasneje za pomoč le zaprosil tujino. A pomoč britanskih in norveških posebej usposobljenih potapljačev je prišla prepozno, šele 19. avgusta oz. teden dni po nesreči.

Sicer pa Rusi, glede na nedavno opravljeno anketo, z leti vse bolj verjamejo, da so oblasti takrat naredile vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi rešili preživele v podmornici. Letos se je namreč s to trditvijo strinjalo 40 odstotkov vprašanih, medtem ko je še pred petimi leti tako menilo 34 odstotkov vprašanih, leta 2000 pa 23 odstotkov vprašanih. V anketi, ki so jo izvedli med 17. in 20. julijem, je sodelovalo 800 ljudi, je poročala ruska tiskovna agencija Interfax.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste