Svet

ZDA in Kuba po pol stoletja ponovno vzpostavili diplomatske odnose

STA
20. 7. 2015, 08.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

ZDA in Kuba sta danes po več kot pol stoletja opolnoči po krajevnem času (6. uri po srednjeevropskem) ponovno odprli svoji veleposlaništvi v Havani in Washingtonu. To je uraden začetek ponovne navezave diplomatskih odnosov med državama, pretrganih pred 54 leti.

Ob tej priložnosti se bosta v Washigtonu na uradnih pogovorih popoldne sešla ameriški državni sekretar John Kerry in kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez, po srečanju pa je napovedana novinarska konferenca. Rodriguez se bo udeležil tudi slovesnosti, na kateri bodo kubansko predstavništvo v Washingtonu povišali v veleposlaništvo ter na stavbi izobesili kubansko zastavo.

Do obnovitve diplomatskih odnosov prihaja po odločitvi ameriškega predsednika Baracka Obame za korenito spremembo politike do Kube. Po njegovem mnenju se je namreč dosedanja politika izkazala za neuspešno, saj je pol stoletja blokade komunistični režim le še utrdilo na oblasti.

Odprtje veleposlaništev bo le eden od prvih korakov na težki poti normalizacije odnosov po pol stoletja nezaupanja in sovraštva. Popolne normalizacije pa ne bo, dokler bo v veljavi ameriški embargo, ki ga lahko Obama sam olajša le do določene mere.

Predsednik ZDA je doslej že olajšal potovanje, poslovanje ter nakup cigar in ruma, za kaj več pa bo moral ukrepati kongres, kjer pa republikanci zagovarjajo embargo. Proti ukinitvi embarga so tudi nekateri demokrati, predvsem tisti, ki izhajajo iz kubanske emigracije ali pa so od nje finančno ali volilno odvisni. Drugi nasprotniki odprave embarga pa vztrajajo pri demokratičnem napredku in večji zaščiti človekovih pravic na Kubi. Pogoj je tudi vrnitev po revoluciji zaplenjenega ameriškega premoženja.

Vrnitev premoženja zahteva tudi Kuba, ki so ji ZDA leta 1903 vsilile pogodbo o neskončnem najemu ozemlja za vojaško bazo Guantanamo, kjer je danes taborišče za osumljene terorizma. Havana zahteva Guantanamo nazaj, A Washington se s tem ne strinja.

Nadaljnja normalizacija odnosov bo odvisna tudi od izida ameriških predsedniških volitev leta 2016. V primeru zmage republikanca gre pričakovati, da se bo kolo obrnilo nazaj. Med republikanskimi kandidati z izjemo senatorja Randa Paula iz Kentuckyja namreč ni kandidata, ki bi normalizacijo odnosov s Kubo podpiral.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste