Svet

Zunanja ministra ZDA in Irana ob končnici pogajanj konec tedna na Dunaju

STA
25. 6. 2015, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif v petek potuje na Dunaju, kjer se bo v soboto ob bližajočem se roku za dosego sporazuma o iranskem jedrskem programu sešel z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem, danes poroča iranska tiskovna agencija Isna. Na Dunaju konec tedna pričakujejo tudi visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogerini.

Reuters

Zunanji ministri Irana ter peterice stalnih članic Varnostnega sveta ZN in Nemčije imajo do 30. junija, torej do torka, čas za dosego obširnega sporazuma, s katerim naj bi končali že dvanajst let trajajoč spor o iranskem jedrskem programu.

A po navedbah iranske strani delo na končni različici sporazuma še ni končano, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Da je bil dosežen velik napredek, ni pa uspel veliki met, je povedal tudi neimenovani diplomat na Dunaju, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Sporazum mora biti spisan tako v angleškem jeziku kot farsiju, pri nekaterih zapletenih odstavkih pa vedno znova prihaja do težav pri formulacijah. Po navedbah virov blizu pogajalski mizi, za katero so glavni pogajalci s politično direktorico EU Helgo Schmid na eni in namestnikom iranskega zunanjega ministra Abasa Aragčija na drugi strani znova sedli danes dopoldne, obstaja še sedem velikih odprtih vprašanj, navaja APA.

"Veliko vprašanje so seveda inšpekcije iranskih jedrskih in vojaških objektov. Tu še obstajajo razhajanja," je za avstrijsko agencijo povedal eden izmed pogajalcev. Iran naj bi bil zahteve Zahoda, ki želi poln dostop inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) do vseh objektov, pripravljen izpolniti le deloma.

Da je dostop inšpektorjev do iranskih vojaških objektov eno najbolj perečih vprašanj, danes izpostavlja tudi britanski Financial Times. Glede na namige iranske pogajalske ekipe pod vodstvom Zarifa naj bi bil Teheran pripravljen odobriti omejen dostop do vojaških objektov, a po navedbah analitikov iranski vrhovni verski voditelj, ajatola Ali Hamenej, ki je glavna avtoriteta v islamski republiki, vztraja, da inšpekcij objektov, kot so tisti, kjer izdelujejo rakete, ne bo.

Rdečo luč pregledom vojaških objektov - za razliko od jedrskih - je ta teden kljub nasprotovanju vlade zmernega iranskega predsednika Hasana Rohanija prižgal tudi iranski parlament, v katerem imajo večino konservativci.

Veliko vprašanje v pogajanjih poleg tega ostajata tudi način in časovni načrt za odpravo zahodnih gospodarskih sankcij proti Teheranu. "Tako hitro, kot si to želi Iran, ne bo šlo," je povedal omenjeni pogajalski vir.

Jabolko spora so še vedno tudi dodatni protokol k pogodbi o neširjenju jedrskega orožja (NPT), ki predvideva s strani Zahoda zaželeno avtomatično vrnitev režima sankcij, če se Teheran ne bi držal sporazuma, vprašanje iranskih jedrskih znanstvenikov in sama časovna veljavnost sporazuma.

Končni dokument naj bi bil po poročanju APA dolg med pet in sedem strani, medtem ko dpa piše o sporazumu s kakimi 20 stranmi in še okoli 40 do 50 stranmi dodatka.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste