Svet

ICC od Južne Afrike zahteva izročitev al Baširja

M.J.
14. 6. 2015, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je Južnoafriško republiko (JAR) danes pozvalo, naj aretira in sodišču izroči sudanskega predsednika Omarja al Baširja. Kot so poudarili ICC, je država k temu zavezana. Al Bašir, za katerega je ICC izdal dva mednarodna zaporna naloga zaradi zločinov v Darfurju, se v JAR udeležuje vrha Afriške unije.

Reuters

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, bo dvodnevni vrh Afriške unije v Johannesburgu, ki naj bi bil posvečen predvsem krizi z migranti in nemirom v Burundiju, sedaj očitno zasenčila udeležba sudanskega predsednika. Ta je pred ICC obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, storjenih v času krvavega konflikta v sudanski regiji Darfur.

Obtožbe proti njemu so bile vložene že leta 2009, a je al Bašir v minulih letih potoval skorajda zgolj po državah, ki - tako kot Sudan - niso podpisnice rimskega statuta, s katerim je bil ustanovljen ICC. JAR medtem je podpisnica in je al Baširja kot taka dolžna izročiti sodišču.

Predstavnik južnoafriške vlade je za AFP potrdil udeležbo al Baširja na vrhu v Johannesbrugu, češ da te nima več smisla zanikati. To pa je očitno ugotovil tudi al Bašir, ki se je pridružil skupinskemu fotografiranju voditeljev vrha. V modri srajci se je postavil v prvo vrsto skupaj z gostiteljem, južnoafriškim predsednikom Jacobom Zumo, in predsednikom Zimbabveja Robertom Mugabejem, ki predseduje 54-članski uniji.

Sodišče v južnoafriški Pretorii je sicer za al Baširja danes izdalo začasno prepoved izstopa iz države. Do tega je prišlo, potem ko je skupina pravnikov Southern African Litigation Centre sprožila nujni postopek z zahtevo po aretaciji sudanskega predsednika.

V skladu z odločitvijo sodišča so vse državne institucije zavezane k temu, da al Baširju preprečijo izstop iz države, je povedala pravnica iz omenjene skupine Caroline James.

"JAR ima dolžnost aretirati ga," je dodal johannesburški pravnik Gabriel Shumba. "Če tega ne bodo storili, se bodo znašli v enakem položaju kot drugi afriški režimi, ki ne spoštujejo človekovih pravic. To je test za JAR," je menil.

Prepoved potovanja za al Baširja bo veljala, dokler sodišče o zahtevi po njegovi aretaciji dokončno ne odloči. Končna odločitev naj bi bila sprejeta še danes.

Iz ICC so medtem sporočili, da pozivajo JAR, naj zagotovi izvršitev naloga za aretacijo al Baširja. Že zadnji mesec je sodišče pritiskalo na južnoafriške diplomate, naj aretacijo izvedejo, če se al Bašir pojavi na njihovem ozemlju. A iz JAR so prejeli odgovor, da se država pri tem vprašanju srečuje z "nasprotujočimi si obveznostmi".

Nasilje v Darfurju je izbruhnilo leta 2003, ko so tamkajšnji uporniki začeli boj proti al Baširjevemu režimu. Po ocenah ZN je bilo ubitih več kot 300.000 ljudi, 2,5 milijona jih je bilo pregnanih z domov. Po trditvah Kartuma naj bi bilo sicer ubitih le okoli 10.000 ljudi.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste