Svet

V Delawaru so se poslovili od pokojnega sina podpredsednika ZDA

STA/J.P.
7. 6. 2015, 10.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Delawaru so v soboto pokopali sina podpredsednika ZDA Josepha Bidna, nekdanjega pravosodnega ministra Delawara Beauja Bidna, ki je 31. maja umrl za rakom, star 46 let. Ameriški predsednik Barack Obama je na pogrebu dejal, da je bil Beau Biden del neverjetne družine, ki je zavrnila privilegije in se odločila za javno službo.

Reuters

Obama se je na pogrebni slovesnosti v polni katoliški cerkvi sv. Antona Padovanskega tudi pošalil, da je bil pokojnik povsem podoben svojemu očetu, saj je tudi govoril kot on. "Vendar pa bi bil Joe prvi, ki se bo strinjal, da je bil Beau nadgradnja, nov, izboljšan model," je dejal Obama in prisotne spravil v smeh.

Na pogrebu je govoril tudi nekdanji poveljnik zavezniških sil v Iraku general Ray Odierno, pod katerim je Beau Biden služil. Pohvalil je njegovo delo v času vojne v Iraku in dejal, da je bolezen prekinila svetlo kariero politika, ki bi se lahko povzpel celo do Bele hiše.

Beau Biden je bil dvakrat izvoljen za pravosodnega ministra Delawara in se je za razliko od drugih privilegiranih politikov v ZDA celo udeležil vojne v Iraku. 

Na pogreb so prišli tudi nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, njegova soproga HillaryClinton in drugi ugledni Američani, pa tudi več kot 1000 prebivalcev Delawara, kjer družina Biden uživa velik ugled. Podpredsednik Biden ni govoril, ampak je prejemal sožalja, skupaj s soprogo Jill, vdovo Hallie ter otrokoma Natalie in Hunterjem.

Od brata sta se z nagovorom poslovila tudi Hunter in Ashley. Beau Biden je v starosti treh let preživel prometno nesrečo, v kateri sta leta 1972 umrli njegova sestra Naomi in mama Neilia. Nesrečo je preživel tudi njegov brat Hunter. Joe Biden, ki ni bil udeležen v nesreči, se je kasneje znova poročil z Jill Stevenson s katero sta imela hčerko Ashley.

Že v četrtek so se od Beauja Bidna v prestolnici ameriške zvezne države Delaware Dover poslovili gostje iz drugih delov ZDA in državljani. Slovesnosti v zgradbi državnega kongresa v Dovru je vodil guverner države Jack Markell.

Beau Biden je bil dvakrat izvoljen za pravosodnega ministra Delawara in se je za razliko od drugih privilegiranih politikov v ZDA celo udeležil vojne v Iraku. Na prihodnjih volitvah je nameraval kandidirati za guvernerja države, vendar pa mu je načrte prekrižala bolezen. Leta 2010 je doživel možgansko kap, tri leta kasneje so mu operirali možganskega raka, ki se je letos usodno vrnil.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste