Svet

Luksemburžani na referendumu o volilni pravici za tujce

STA/J.P.
7. 6. 2015, 09.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Luksemburžani danes na referendumu odločajo, ali naj tujci, ki predstavljajo skoraj polovico prebivalstva vojvodstva, dobijo polno volilno pravico. Luksemburg bi s tem postal prva država v Evropski uniji, ki bi tujcem podelila takšne pravice.

flickr

Volivci bogate državice s 565.000 prebivalci na trojnem referendumu tudi odločajo, ali naj se starostna meja za volilno pravico zniža na 16 let in ali naj se mandat članov vlade omeji na deset let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Luksemburžani na referendumska vprašanja odgovarjajo z "jo" ali "nee" v luksemburščini, "oui" ali "non" v francoščini in "ja" ali "nein" v nemščini.

Najpomembnejše vprašanje na referendumu je, ali naj volilno pravico dobijo tudi tujci, ki v državi živijo najmanj deset let. Med njimi je veliko število Evropejcev, med katerimi prednjačijo Portugalci, ki predstavljajo 16,4 odstotka prebivalcev.

Premier Xavier Bettel, 42-letni liberalec, ki je na položaju nasledil sedanjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja - podpira volilno pravico za tujce, s čimer naj bi po njegovem modernizirali državo in jo naredili bolj demokratično.

"V Evropi ni nobene države, kjer bi samo 40 odstotkov prebivalstva izvolilo svoje predstavnike," je dejal Bettel. "Na naslednjih volitvah bodo lahko štirje od desetih ljudi povedali, ali so zadovoljni z mojo politiko ali ne."

Če bo večina od 244.382 volilnih upravičencev na referendumu za, bo Luksemburg postal prva država v EU, ki bo tujcem omogočila udeležbo na vseh volitvah.

Luksemburg je ubral drugo smer kot Velika Britanija, ki državljanom EU, živečim na Otoku, ne bo omogočila glasovanja na predvidenem referendumu o članstvu v povezavi.

Vprašanje deli tudi politične stranke. Junckerjeva opozicijska Krščanska socialna stranka nasprotuje volilni pravici za tujce, medtem ko njen podmladek navija za "da".

Med tujci, ki živijo v Luksemburgu, je poleg Portugalcev največ Francozov (sedem odstotkov), Italijanov (3,5 odstotka), Belgijcev (3,3 odstotka) in Nemcev (2,3 odstotka). Neevropejci predstavljajo sedem odstotkov prebivalstva.

Luksemburžani so globoko razdeljeni glede volilne pravice za tujce. Mnogi se namreč bojijo, da bodo tujci dobili še večji vpliv v zelo odprti državi, stisnjeni med Francijo, Belgijo in Nemčijo.

Državni statistični urad je izračunal, da bi v primeru pozitivnega izida referenduma volilno pravico dobilo 35.000 ljudi. Državljani EU sicer lahko že zdaj glasujejo na lokalnih in evropskih volitvah.

Novi volilni upravičenci bi lahko premešali karte na političnem prizorišču, saj gre za mlajšo populacijo, ki je v glavnem zaposlena v zasebnem sektorju.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste