Svet

Na avstrijskem Štajerskem in Gradiščanskem deželnozborske volitve

STA / T.C.
31. 5. 2015, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Skupno 1,2 milijona volivcev danes na avstrijskem Štajerskem in Gradiščanskem po petih letih voli nova deželna zbora. V nobeni od teh zveznih dežel na političnem prizorišču ni pričakovati velikih preobratov - večino v obeh naj bi obdržali dosedanji vladni partnerji socialdemokrati (SPÖ) in Ljudska stranka (ÖVP).

Reuters

Strankama še posebej na Štajerskem glede na ankete sicer grozi izguba določenega dela glasov. ÖVP se v obeh deželah obeta zgodovinsko najslabši rezultat, SPÖ pa naj bi se z njim soočila na Štajerskem. Zeleni lahko po drugi strani v obeh deželah, svobodnjaki (FPÖ) pa vsaj na Štajerskem upajo na izjemno dober izid.

Reuters

Kljub temu je pričakovati, da bosta največji stranki tudi v prihodnje v obeh deželah obdržali potrebno večino za nadaljevanje rdeče-črne vlade.

Ta bo sicer tokrat oblikovana in voljena drugače kot doslej, saj pri sestavi vlade ni več v veljavi proporcionalni sistem, po katerem so največje stranke avtomatsko sestavljale vladno ekipo. Namesto tega mora sedaj zmagovalka volitev preostale povabiti h koalicijskim pogajanjem, nakar bo deželno vlado potrjeval deželni zbor.

Na Štajerskem razumeta deželni glavar Franz Voves (SPÖ) in njegov namestnik Hermann Schützenhöfer (ÖVP) volitve kot glasovanje o njunem t. i. reformnem partnerstvu. Voves, ki je na položaju od leta 2005, se kljub določenim izgubam lahko nadeja, da bo stranki zagotovil vnovično osvojitev prvega mesta. Je pa že napovedal, da se bo v primeru manj kot 30-odstotne podpore vlivcev poslovil s položaja.

Se pa na Štajerskem obeta najboljši izid doslej stranki FPÖ - dosedanjih nekaj manj kot 11 odstotkov glasov bi lahko celo podvojili. Okrepitev se obeta tudi Zelenim, za katere pa je le malo verjetno, da jim bo uspelo doseči dvomestni rezultat.

Reuters

Na Gradiščanskem mora medtem deželni glavar Hans Niessl (SPÖ) braniti strankine izjemne rezultate s preteklih volitev - na volitvah leta 2010 je SPÖ v zvezni deželi osvojila 48,3 odstotka glasov, pet let pred tem pa celo 52 odstotkov. Določen delež glasov naj bi v nedeljo izgubili, a njihovo prvo mesto ni ogroženo.

Razlika z drugouvrščeno ÖVP je namreč velika in njen prvi mož Franz Steindl se mora pripraviti na nov najslabši dosežek, potem ko je stranka leta 2010 prejela 34,6 odstotka glasov.

Volišča se bodo v obeh zveznih deželah zaprla ob 16. uri. Delne izide je na Štajerskem pričakovati okrog 18.30, na Gradiščanskem pa ob 20. uri.

Po volitvah v obeh zveznih deželah bo na volilnem koledarju v Avstriji poletni premor. Kljub temu je tudi takrat pričakovati predvolilno vzdušje na Dunaju in v Gornji Avstriji, kjer bodo volitve jeseni.

Reuters

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste