Svet

Irci kot kaže podprli istospolne poroke, nasprotniki priznavajo poraz

sta/mv
23. 5. 2015, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Irci so glede na prve delne izide referenduma o porokah istospolnih parov podprli spremembe na tem področju. Nekateri najpomembnejši voditelji kampanje proti istospolnim porokam so medtem že priznali poraz, poroča britanski BBC.

"Najpomembnejše volilne skrinjice so odprte. Imamo 'da'. Z veliko večino v Dublinu. Danes sem tako ponosen, da sem Irec," je na Twitterju zapisal minister za enakost Aodhan O Riordain. David Quinn, eden voditeljev kampanje proti in direktor inštituta Iona, je medtem za televizijo RTE dejal, da gre očitno za "zelo impresivno zmago za zagovornike". Štetje glasov sicer še vedno poteka, uradni izidi pa naj bi bili znani sredi ali konec popoldneva. Več kot 3,2 milijona volilnih upravičencev je lahko v petek na referendumu odgovarjalo na vprašanje, ali želijo spremembo ustave, da bi ta dovoljevala poroke tudi istospolnim parom. Volišča so se zaprla ob 23. uri po srednjeevropskem času, ob 10. uri po srednjeevropskem času danes pa se je začelo štetje glasov. Irska televizija RTE je v petek poročala o neobičajno visoki volilni udeležbi, višji, kot je običajna za referendume. V Dublinu in nekaj drugih mestih naj bi presegla 60 odstotkov, marsikje drugod pa 50 odstotkov.

Ena prvih držav, ki bo istospolne poroke dopustila z referendumom

Če bo večina Ircev legalizacijo podprla, bo ena najbolj katoliških držav postala prva na svetu, ki bo istospolne poroke dopustila z referendumom. V primeru uspeha referenduma bo sledila sprememba ustave. Ankete pred referendumom so legalizaciji istospolnih porok napovedovale uspeh, a naj nič ne bi bilo gotovo. Zagovornike spremembe je skrbelo predvsem, ali se bodo njihovi somišljeniki odpravili na volišča. Spremembo v državi, v kateri so homoseksualnost dekriminalizirali šele leta 1993, splav pa je z izjemo, ko je ogroženo življenje matere, še vedno nezakonit, podpirajo vse glavne politične stranke, tudi vladajoči konservativci, pa tudi več zvezdnikov iz sveta glasbe, filma in športa.

Vpliv cerkve v zadnjih letih zaradi spolnih zlorab otrok upadel

Proti so številni starejši in prebivalci podeželja ter katoliška cerkev, katere vpliv pa je v zadnjih letih po valu škandalov v zvezi s spolnimi zlorabami otrok in spričo vedno večje sekularizacije družbe upadel. Leta 2010 so na Irskem uzakonili civilno partnerstvo in tako priznali zvezo med homoseksualci, ki pa se v več vidikih razlikuje od zakonske skupnosti. Predvsem je slednja zaščitena z ustavo, civilno partnerstvo pa ne.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov