Svet

Na Finskem volijo nov parlament

M.J.
19. 4. 2015, 10.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na Finskem danes potekajo parlamentarne volitve, na katerih naj bi po napovedih zmagala opozicijska liberalno-kmetijska Stranka centra. Omenjena stranka želi prekiniti z nedejavnostjo vlade pod vodstvom desnosredinske Nacionalne koalicije premierja Alexandra Stubba, ki ji očitajo neučinkovitost pri soočanju s slabimi gospodarskimi razmerami.

STA
Finska zastava.

Volišča bodo odprta do 19. ure po srednjeevropskem času, ko je pričakovati tudi prve izide, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Favorit za premierski položaj je vodja Stranke centra, 53-letni milijarder Juha Sipilä, uspešen poslovnež na področju tehnologije, ki je v finski politiki svež obraz. Leta 2012 je na čelu stranke nasledil bivšega premierja Marija Kiviniemija. Volivce prepričuje zlasti s svojo poslovno uspešnostjo, s katero naj bi zagotovil izboljšanje produktivnosti in konkurenčnosti države.

Slabe gospodarske razmere so bile glavna tema volilne kampanje. Bruto domači proizvod se je v minulih štirih letih skrčil za tri odstotke, zgodila se je kriza telekomunikacijskega velikana Nokie. Slabitev povpraševanja iz Rusije in območja evra je močno udarila tudi drugi nosilni steber finskega gospodarstva, papirno industrijo.

Finci krivdo za slabo gospodarsko stanje pripisujejo zlasti neučinkovitosti odhajajoče vlade, ki jo je sprva sestavljalo šest zelo različnih strank. Te so z muko sprejele sto strani programa reform, nato pa sta lani dve med njimi, Levo zavezništvo in Zeleni, koalicijo zapustili zaradi nasprotovanja proračunskim rezom in odobritve načrtov za gradnjo nove jedrske elektrarne.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je tri dni pred volitvami objavila finska televizija YLE, potrjuje vodstvo Stranke centra, za katero na volitvah kandidira tudi evropski poslanec in dvakratni bivši evropski komisar Olli Rehn. Napoveduje ji 24 odstotkov glasov.

Kdo bo na nedeljskih volitvah zasedel drugo mesto, je povsem nepredvidljivo, saj so razlike med naslednjimi tremi strankami izjemno majhne. Na drugo mesto se je po raziskavi s 16,9 odstotka glasov sicer povzpela desnosredinska Nacionalna koalicija sedanjega premierja Stubba. Tesno za petami so ji populistični in evroskeptični Finci s 16,7 odstotka, ki doslej še niso bili v vladi, in socialdemokrati s 15,1 odstotka glasov.

Udeležba na volitvah naj bi bila visoka, skoraj 75-odstotna, kar bi bil rekord v tem tisočletju. Na volitvah leta 2011 je bila udeležba nekaj več kot 70-odstotna, na predhodnih volitvah v tem stoletju pa pod 70 odstotki.

Med 5,4 milijona Finci je 4,5 milijona volilnih upravičencev, od katerih jih je na predhodnem glasovanju, ki se je končalo v torek, že volilo 32 odstotkov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste