Svet

Ustavno sodišče Kosova odobrilo ustanovitev sodišča za vojne zločine

STA
16. 4. 2015, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ustavno sodišče Kosova je v sredo odobrilo ustanovitev sodišča za vojne zločine med in po konfliktu na Kosovu v letih med 1998 in 2000. Predvidene spremembe ustave ne bodo vplivale na človekove pravice in svoboščine, je menilo sodišče.

vszi

Vlada Ise Mustafe je v začetku marca parlamentu predlagala ustavne spremembe, s katerimi bi lahko ustanovili omenjeno posebno sodišče za preiskavo dejanj med spopadi na Kosovu. Opozicija je sicer prepričana, da bo to vodilo v preiskavo proti nekdanji Osvobodilni vojski Kosova (OVK), a Mustafa opozarja, da gre za preiskave proti posameznikom, ki niso spoštovali pravil vojskovanja.

Predsednik parlamenta Kadri Veseli je zatem zaprosil ustavno sodišče za mnenje glede načrtovanih sprememb ustave, sodišče pa je zdaj ogovorilo, da niso problematične.

Parlament mora predvidene spremembe potrditi z dvotretjinsko večino. Za to pa bodo potrebni tudi glasovi poslancev vladne Srbske liste, ki pa bojkotira delo parlamenta že od odstavitve srbskega ministra v kosovski vladi Aleksandra Jablanovića, ker da je razžalil Albance. Ostale opozicijske stranke pa so že napovedale, da sprememb ne bodo podprle.

Poleg tega je nacionalistično gibanje Vetevendosje že napovedalo proteste za soboto. Prst bodo uperili tudi proti predsedniku ustavnega sodišča Enverju Hasaniju, so napovedali.

Kdaj naj bi parlament odločal o vzpostavitvi sodišča, še ni jasno. Kosovski zunanji minister in podpredsednik vlade Hashim Thaci je prejšnji teden med obiskom v Ljubljani napovedal, da bi Kosovo lahko sodišče dobilo že konec aprila ali v začetku maja. "Čim prej se bodo postopki zaključili, tem bolje bo za Kosovo," je pojasnil.

Tudi predsednica države Atifete Jahjaga je danes ocenila, da bi morali naslednje korake narediti čimprej, da se zaključi razprava in izpolnijo mednarodne obveznosti Kosova. Vzpostavitev tega posebnega sodišča za vojne zločine je namreč del dogovora Kosova z Evropsko unijo.

Kot so danes sporočili iz urada EU na Kosovu, je vzpostavitev tega sodišča zelo pomembna in v interesu Kosova ter vseh v regiji. Sodišče pa ne bo pisalo zgodovine, ampak izvajalo pravico in ugotavljalo odgovornost za zločine posameznikov, so po poročanju srbske tiskovne agencije Beta opozorili iz pisarne posebnega predstavnika EU na Kosovu Samuela Žbogarja.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste