Svet

Zaveznik Nemcova skeptičen do aretacij osumljencev za njegov umor

STA
9. 3. 2015, 13.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Tesen zaveznik umorjenega ruskega opozicijskega voditelja Borisa Nemcova je izrazil dvome, da sta moška, ki so ju v nedeljo v Moskvi obtožili umora, dejansko organizirala zločin. Ilja Jašin je zatrdil, da bodo verjetno naročniki umora ostali na prostosti. Namigovanja, da za umorom stojijo islamisti, je zavrnil.

Reuters

Jašin, soustanovitelj stranke Nemcova, je v nedeljo ocenil, da bodo krivdo pripisali tistemu, ki je streljal, tisti, ki so dejansko naročili umor, pa bodo ostali na prostosti.

Moskovsko sodišče je sicer v nedeljo dva moška iz Čečenije obtožilo organizacije in izvedbe umora Nemcova pred več kot tednom dni. Še tri osumljence so aretirali v ruski republiki Ingušetija, ki meji na Čečenijo, in za njih odredili pripor.

Nekatere teorije zarote namigujejo, da naj bi bil Nemcov v središču Moskve ubit zato, ker je obsodil januarski napad islamistov na francoski satirični tednik Charlie Hebdo. 

Jašin je ob tem zavrnil namigovanja, da bi za umorom lahko stali radikalni islamisti. "Nesmiselna teorija preiskovalcev o islamističnim motivih pri tem umoru ustreza Kremlju" in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je na družbenem omrežju Twitter zapisal Jašin.

Za britanski BBC je še dejal, da so tisti, ki stojijo za umorom Nemcova, iz Rusije in celo iz njene vlade.

Reuters

Za umor so obtožili Zaura Dadajeva in Anzorja Gubaševa. Dadajev je po navedbah sodišča že priznal vpletenost v umor. Še trije osumljenci ostajajo v priporu, še en pa naj bi se v čečenski prestolnici Grozni razstrelil, ko so ga ruske oblasti v noči na nedeljo poskušale prijeti.

Nekatere teorije zarote namigujejo, da naj bi bil Nemcov v središču Moskve ubit zato, ker je obsodil januarski napad islamistov na francoski satirični tednik Charlie Hebdo. A Jašin je za BBC zatrdil, da Nemcov sploh ni bil viden kritik radikalnega islama in je svoje napade usmerjal predvsem na Putina in njegovo vlado.

Reuters

Že sama lokacija umora - v neposredni bližini Kremlja pod strogim varnostnim nadzorom - po mnenju Jašina kaže na to, da morilci niso mogli ravnati brez podpore ruskih oblasti.

Dadajev je bil sicer nekdaj visok pripadnik sil čečenskega notranjega ministrstva. Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je po obtožbi Dadajeva dejal, da je bil zelo veren musliman, ki so ga šokirale karikature preroka Mohameda v reviji Charlie Hebdo. Opisal ga je še kot pravega ruskega domoljuba, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Kadirova je sicer po po pisanju francoske tiskovne agencije AFP Putin odlikoval z redom časti za njegove poklicne uspehe in dolgoletno dobro delo. Na spletni strani Kremlja novice o odlikovanju še niso objavili.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste