Črna kronika

Se bo domnevni morilec Žnidar izmazal z obveznim zdravljenjem?

STA/J.P.
9. 3. 2015, 13.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V četrtek bo jasno, ali bo ljubljansko okrožno sodišče Janezu Žnidarju, ki naj bi maja lani umoril svojo neuslišano ljubezen Marjeto Bervar, izreklo varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Žnidarjeva obramba je v današnjih zaključnih besedah predlagala, da se Žnidarja oprosti.

Svet24

Umor se je zgodil 23. maja lani, okoli osme ure zjutraj, ko je Žnidar - tako pravi tožilstvo - v Jaršah pri Domžalah pričakal Bervarjevo, da je prišla do poslovnih prostorov družinskega podjetja. Ko se mu je približala, je vanjo izstrelil šest nabojev, še piše v obtožbi. Bervarjeva je umrla v nekaj sekundah po streljanju.

Po ugotovitvah psihiatričnega izvedenca ima Žnidar paranoidno shizofrenijo, že celo življenje ga spremljajo konstrukti s preganjalno blodnjavostjo in je bil v času storitve kaznivega dejanja neprišteven.

Tožilstvo je danes v zaključnih besedah ugotovilo, da je Žnidar v stanju neprištevnosti svojo žrtev umoril iz brezobzirnega maščevanja, saj je imel občutek, da sta mu ona in njena družina uničila življenje. Prav tako je po oceni tožilstva dokazano, da je brezdomec Franc Novak pri umoru pomagal tako, da mu je za 15.000 evrov prodal pištoli in mu dal navodila, kako s streli umoriti človeka.

Žnidarjeva obramba predlaga oprostitev, saj da je verodostojnost njegove izpovedbe - Žnidar očitanega kaznivega dejanja ne zanika - pod vprašajem. Hkrati pa zgolj iz dejstev, da je bil Žnidarjev avtomobil parkiran v bližini kraja storitve kaznivega dejanja in da imata z žrtvijo preteklost, ni mogoče sklepati, da je Žnidar kaznivo dejanja tudi storil.

Tožilstvo za Novaka, zelo starega znanca policije in sodišč, zahteva 18 let zapora. Izrek sodbe oziroma ukrepa bo v četrtek ob 14. uri.

V postopku so namreč žrtvini sorodniki povedali, da je Žnidar Bervarjevo dolga leta zalezoval ter njej, njenim staršem in sosedom pisal pisma, polna laži. Čeprav Žnidar trdi, da Marjetini starši niso dovolili, da bi bila v zvezi, sorodniki pokojne trdijo, da med Žnidarjem in Bervarjevo nikoli ni bilo nič. Nazadnje ga je zaradi groženj tudi tožila ter zahtevala prepoved približevanja, ki pa mu je niso mogli izdati, saj ga pristojni organi niso našli.

Novak, ki mu zaradi obtožbe o pomoči pri umoru grozi najmanj 15 let zapora, priznava, da je Žnidarju prodal pištolo, vendar pravi, da ni poznal Žnidarjevih namenov, niti mu ni dal nobenih navodil. Njegova obramba zahteva oprostitev, saj da očitki proti njemu izhajajo iz izpovedi duševnega bolnika.

Prav tako pod vprašaj postavljajo uradni zaznamek policije, v katerem piše, da je Novakova prijateljica policistom povedala, da ji je Novak pokazal pištolo in dejal, da je pištola za Žnidarja, ki z njo namerava umoriti neko žensko z Gorenjske. Omenjena je danes pričala na sodišču, a verodostojnosti zapisanega v zaznamku ni mogla potrditi, saj je bila takrat, ko je podala izjavo na policiji, v velikem šoku, danes pa pod vplivom pomirjeval.

Tožilstvo za Novaka, zelo starega znanca policije in sodišč, zahteva 18 let zapora. Izrek sodbe oziroma ukrepa bo v četrtek ob 14. uri.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste