Svet

Davos brez korenitih pretresov in novih idej

Luka Tetičkovič
27. 1. 2015, 18.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nad švicarsko gorsko letovišče Davos se je zgrnilo 1700 zasebnih letov, ki so tja dostavili nekaj več kot 2500 predstavnikov mednarodno mobilnega kapitala, bolje znanih pod nazivom »možje iz Davosa«, ki se srečujejo na Svetovnem gospodarskem forumu.

Reuters

Vroč kostanj Svetovnega gospodarskega foruma je bila kriza na Bližnjem vzhodu, kjer Združene države Amerike v neprimernem trenutku popuščajo na svetovnih bojiščih, saj se umikajo iz konflikta, ki so ga same zanetile. Profesor političnih ved Joseph Nye, potem ko so ZDA v ameriškem 20. stoletju po lastnih seznamih odstavljale nenaklonjene režime (Jugoslavija, Afganistan, Irak, Libija in nazadnje Sirija), nenadoma govori o tem, da so poskusi »izgrajevanja naroda od zunaj« nekakšni ostanki imperialistične miselnosti. Vse kaže, da hegemonija ZDA obrača svojo retorično ploščo in se že odreka odgovornosti za vrata pekla, ki jih je zaradi svojega pohlepa po nafti priklicala na Bližnjem vzhodu.

ZDA je bila prav tako tarča kritik, da institucijo Združenih narodov poslušajo le, ko jim to ugaja, in da to ustanovo načrtno ohranjajo šibko, na primer z imenovanjem šibkega generalnega sekretarja, je bil konkreten analitik Kishore Mahbubani. Meni, da bo Kitajska kot dedič svetovne hegemonije glede tega bolj odgovorna in ne bo v takšni meri zasledovala lastnih interesov na račun interesov ostalih.

Na ostalih srečanjih je bilo nekaj govora o dohodkovni neenakosti, pri čemer so sodelujoči pravilno prepoznali tehnološki napredek kot poglavitni vzrok dohodkovne neenakosti, svojo analizo pa so nato pokronali s floskulami o tem, da je revščino moč premagati z izobrazbo. Menijo namreč, da izobrazba za revne ustvarja bolj enakovredne možnosti za vstop na trg dela.

Strukturne reforme so bile parola, ko so diskutirali o pripravljajoči se zmagi Sirize na grških parlamentarnih volitvah. Voditelji v Davosu niso pokazali pretirane pripravljenosti na pogovore s to levičarsko stranko v Grčiji, ki zahteva ponovna pogajanja o pogojih mednarodne pomoči Grčiji. »Kolikokrat smo že reprogramirali posojila Grčiji? Dvakrat ali trikrat?« je pozive Sirize na kratko zavrnil španski gospodarski minister Luis de Guindos in tako jedrnato povzel stališče mobilnega kapitala glede težav majhnih ljudi, ujetih v zadolženih nacionalnih državah.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov