Svet

Mar skušajo teroristi radikalizirati zmerne muslimane?

Luka Tetičkovič
13. 1. 2015, 06.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Terorizem je sprevrženo dejanje in tako ga gre tudi razumeti, a vseeno se za njim morda skrivajo povsem racionalni motivi, s katerimi skušajo idejo, ki vodi teroriste, narediti bolj privlačno za zmernejše ljudi. Ali so torej teroristi z napadom na Francijo skušali zanetiti pogrom nad zmernimi muslimani in jih tako radikalizirati? Ali jim to lahko uspe?

Mednarodna skupnost se doslej še ni poenotila glede definicije terorizma. Splošno gledano se definicija deli na organizirano nasilje z ideološkim ciljem ali na akcije »samotnega strelca«, ki ga vodijo individualni ideološki cilji in ni del širše strukture. Kot takšno bi lahko označili decembrsko krizo s talci v Sydneyju, ki ga je kot poskus samotnega strelca v svoji reviji Dabiq razumel tudi sunitski kalifat (Isis).

Nedavna serija napadov v Parizu je še vedno nejasna, vendar so jo očitno vodili širši ideološki motivi. V stanovanju Amedieja Coulibalyja, ki so ga posebne enote francoske policije ustrelile po krizi s talci v trgovini z izdelki košer, so preiskovalci našli zastave Isisa. Njegovo dekle Hayat Boumeddiene pa je še vedno na begu, po zadnjih podatkih naj bi ga opazili nekje pri turški meji s Sirijo. Akcija Coulibalyja je bila očitno usklajena z bratoma Kouachi, ki sta na uredništvu satiričnega časnika Charlie Hebdo pobila 12 ljudi, saj je ob zajetju talcev v košer trgovini Coulibaly od oblasti zahteval, naj prenehajo s pregonom omenjenih strelcev. Pri tem je zanimivo, da naj bi ta dva strelca delovala v koordinaciji z jemensko vejo mreže Al-Kajda, saj je Isis je veljal za iraško vejo te mreže, ki pa se je od nje uspešno osamosvojila, zato z mrežo Al-Kajda ni v najtoplejšem odnosu.

Mediji teroristične napade praviloma nekritično širimo na podlagi mnenja, da jih ne vodijo racionalni povodi in da so to le dejanja fanatikov. Pri tem pozabljamo, da je prav medijska pokritost tista, ki terorizmu daje moč, saj nanjo računajo strategi, ki te napade načrtujejo, da bi vplivali na javno mnenje.

Kljub pesimizmu, v katerem smo trenutno, pa Šterbenc vidi tudi možnost ugodnega razpleta.

Pisali smo že, da se je nemški novinar Jurgen Tödenhofer decembra vrnil iz sunitskega kalifata z grozljivim sporočilom, da za dejanji te tvorbe stoji hladna računica, kako evropsko desnico pripraviti do maščevanja nad zmernimi muslimani, ki v obstoječih razmerah niso dovzetni za interpretacijo Korana, kakršno goji Isis oziroma mreža Al Kaida.

Primoža Šterbenca, strokovnjaka za bližnjevzhodna vprašanja, smo vprašali, kako pojasnjuje motive za teroristične napade: »Mreža Al Kajda vzporedno s svojimi napadi na zahodne cilje kontinuirano sporoča Zahodu, da napade izvaja zaradi tega, da bi Zahod prenehal z nekaterimi politikami na Bližnjem vzhodu (podpora Izraelu, vojaški napadi oziroma okupacija, podpora avtoritarnim režimom). V tem smislu je mogoče reči, da je racionalno sporočala Zahodu, naj preneha z določenimi politikami, pa bo ustavila napade. Danes (po napadu v Parizu) moti to, da novinarji kar tekmujejo, kdo bo napadalce označil z bolj iracionalnimi označbami (idioti, blazneži, fanatiki), pri čemer se ne dopušča možnosti, da je kljub zločinskosti napadov v njih tudi nekaj racionalnosti.«

Šterbenc pri tem dopušča, da za terorizmom stoji še bolj sprevržena logika: »Res pa je povsem mogoče, da je Osama bin Laden računal, da bodo napadi 11. septembra 2001 povzročili oster vojaški udarec ZDA in posledično radikaliziranje muslimanov – kar se je po napadu na Irak tudi dejansko zgodilo.«

Kljub pesimizmu, v katerem smo trenutno, pa Šterbenc vidi tudi možnost ugodnega razpleta: »Povsem možno je, da se skuša sprožiti zahodna kopenska(!) intervencija (na področju sunitskega kalifata, op. p.), ker bi to povzročilo še bistveno večjo možnost mobilizacije in rekrutacije svetovnih sunitov. Dokler bo Zahod skušal vojaško zatreti kalifat, bo Islamska država lahko ohranjala in celo krepila svojo moč. Islamski državi bi podporo sunitov začele jemati politične rešitve iraškega in sirskega vprašanja: resnična integracija iraških sunitov v iraško vlado ter doseganje skupne sirske alavitsko(šiitsko)-sunitske vlade.« 

Napadi na muslimane, ki so sledili seriji terorističnih napadov v Franciji (od 7. do 9. januarja do 19.30)

  1. Sreda: streljanje na molilnico v mestu Port-La-Nouvelle, le kakšno uro po molitvi. Smrtnih žrtev ali poškodb ni bilo, prav tako ni prišlo do aretacij.
  2. Sreda: avto, ki je pripadal muslimanski družini, je postal tarča strelov v mestu Vaucluse, incident je minil brez poškodb.
  3. Četrtek: tri vadbene ročne bombe so vržene v mošejo v kraju Le Mans. Nadaljnja poročila zabeležijo tudi strelno luknjo v steklu. Policija med preiskavo zapre območje.
  4. Sreda: na vratih mošeje v mestu Poitiers se pojavijo grafiti s protimuslimansko vsebino »Smrt Arabcem!«
  5. Četrtek: lokal s kebabom v bližini mošeje v kraju Villefranche-sur-Saône je tarča bombnega napada.
  6. Petek: odkriti grafiti na treh lokacijah v bližini mošeje v kraju Bayonne. Eden se glasi »Charlie svoboda«, drugi imajo bolj negativno konotacijo: »atentatorji« in »umazani Arabci«.
  7. Petek: v kraju Rennes si grafitarji za tarčo vzamejo zasebni islamski kulturni center, porišejo ga s sloganom »Ven!« v bretonskem in francoskem jeziku.
  8. Petek: predlagano lokacijo mošeje v kraju Bischmitter, Haut-Rhin vandali zaznamujejo z geslom »Jaz sem Charlie« v nemškem jeziku.
  9. Petek: predlagano lokacijo za mošejo na severu Francije vandali porišejo s protiislamskimi grafiti.
  10. Petek: predlagano lokacijo za mošejo v drugem mestu na severu Francije vandali porišejo s protiislamskimi grafiti.
  11. Četrtek: proti vhodu v mošejo v kraju Saint-Juery so izstreljeni trije naboji.
  12. Petek: pred molilnico v mestu Corte na otoku Korzika je najdeno svinjsko drobovje in glava, ki jima je priloženo grozilno pismo: »Naslednjič bo to ena vaših glav!«
  13. Četrtek: v kraju Mâcon je cesta popisana z grafitom »Islam vas bo po*ebal – Charlie.«
  14. Četrtek: 17-letnika (severnoafriškega porekla) napade nestrpna skupina, potem ko je že bil tarča rasističnih napadov v bližini kraja Isère.
  15. Četrtek: mošeja v kraju Aix-les-Bains zagori, policija sumi, da je prišlo do požiga.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste