Slovenija

Ivica Todorić Mercator že prodaja naprej

Žiga Kariž
13. 1. 2015, 06.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Potem ko smo se Slovenci sprijaznili s tem, da je naš najboljši sosed odšel v hrvaške roke, zdaj lahko le spremljamo, kako do grla zadolženi Ivica Todorić rešuje svoj imperij. Da bi lahko plačal dolgove bankam, se je odločil začasno prodati del Mercatorja.

STA

Zagotovo je med našimi bralci še vedno veliko takih, ki se sprašujejo, kako je možno, da je Agrokor, ki ima več dolgov kot Mercator, slednjega tako enostavno kupil. A v tržnem gospodarstvu ni to nič posebnega, če ti banke le odobrijo kredit. In Agrokor ga je dobil. Zdaj se najbogatejši Hrvat in novi lastnik Mercatorja Ivica Todorić mrzlično ukvarja z vprašanjem, kako bankam vrniti tisto, kar so mu posodile.

Hrvaški pokojninski skladi že leta podpirajo Todorićeve poslovne podvige.

Časopis Dnevnik namreč poroča, da naj bi Agrokorju kronično primanjkovalo denarja in da se bo zato prisiljen zateči k uporabi različnih finančnih mahinacij, da bo poplačal milijonske dolgove do bančnih institucij. 

www.mercator.si

Del naj bi začasno prodal hrvaškim pokojninskim skladom. 

Da bi se vsaj za nekaj tednov rešil pritiska, naj bi Todorić poskušal del Mercatorja začasno prodati hrvaškim pokojninskim skladom. Skladi, ki jih na Hrvaškem upravljajo Erste Group, Croatia osiguranje in nemški Allianz, naj bi tako kupili sicer manjšinski delež najboljšega soseda, Todorić pa naj bi se zavezal, da bo delnice po višji ceni čez določeno obdobje kupil nazaj. Podoben manever je hrvaški poslovnež izpeljal že pri prevzemu Leda.

Hrvaški pokojninski skladi so po poročanju Dnevnika močni zavezniki Agrokorja. Z njihovo pomočjo je Todorić že v preteklosti manipuliral s ceno Mercatorjevih delnic in izvajal pritisk na naš konzorcij prodajalcev. Tako naj bi omenjeni skladi, vsakič ko so se pogajanja znašla na mrtvi točki, prenehali kupovati delnice Mercatorja in s tem povzročili padec njihove vrednosti, najprej s 160 na 120 evrov, nato s 120 na okoli 60 evrov.

Seveda vse to ne bi bilo mogoče, če bi na trgu obstajal še kakšen drug interesent za delnice, a z odlašanjem prodaje je bilo teh vedno manj, na koncu pa so bili prodajalci prisiljeni sprejeti silno neugodne pogoje. Hrvaški pokojninski skladi so nato Agrokor podprli tudi pri izplačilu malih delničarjev, le njim pa naj bi se Todorić lahko zahvalil, da je vrednost delnice Mercatorja na borzi trenutno nad 70 evri.
Hrvaški mediji poročajo, da Todoriću leta 2015 ne bo ostalo drugega, kot da podjetje Agrokor uvrsti na borzo in tako s prodajo delnic zbere del denarja, ki ga potrebuje za odplačilo dolgov. S to potezo bi največje trgovsko podjetje v regiji lahko tudi samo postalo tarča prevzemnikov. Da bi se Todorić lahko odločil za tako potezo, naj bi dokazovalo tudi dejstvo, da je za finančno svetovanje najel znamenito banko Rotschild.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste