Svet

OPEC v cenovni vojni z Združenimi državami

Luka Tetičkovič
2. 12. 2014, 17.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pretekli petek se je zaključil z resnim strmoglavljenjem cen nafte. Kje je razlog za to in kako to, da skuša Savdska Arabija s trga izriniti svojo zaveznico ZDA?

Reuters

Po srečanju Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) na Dunaju je cena sodčka surove nafte Brent strmoglavila na 70 ameriških dolarjev. Vse kaže, da je v globalni naftni politiki prišlo do velikega premika, OPEC je v cenovni vojni s proizvajalci nafte v Združenih državah. Očitno bo kartel dopustil padanje cene nafte, zato da s trga izrine visokotehnološke vrtine v ZDA, saj bodo te zaradi visoke cene izčrpavanja postale neprofitne. Pri tem je govor predvsem o metodi hidravličnega lomljenja (fracking), horizontalnega vrtanja in katranskega peska.

Reuters

Za razumevanje zgodbe se moramo vrniti v sredino prejšnjega desetletja, ko je povpraševanje po nafti strmo naraščalo, predvsem zaradi Kitajske, proizvajalci pa niso načrpali dovolj črnega zlata, da bi povpraševanje zadovoljili. Leta 2011 in 2014 je tako cena sodčka surove nafte presegla 100 ameriških dolarjev.

Dvig cen je bil voda na mlin visokotehnološkim metodam proizvodnje, saj so te tako postale dobičkonosne. ZDA so tako na trg nafte dnevno dodale štiri milijone sodčkov, kar je pri globalni proizvodnji 75 milijonov sodčkov nezanemarljiva številka. Kljub temu so zaradi vojn v proizvajalkah nafte (Libija, Irak, Sirija) s trga umanjkali trije milijoni sodčkov nafte, zato se prispevek ZDA ni pretirano poznal. Stabilizacija razmer v teh državah pa je na trg vrnila ponudbo in tako znižala cene nafte.

S padanjem cen nafte bi nekateri proizvajalci lahko nehali obračati profit in bili zato prisiljeni opustiti svoje operacije.

Na zasedanju so nekatere članice (Venezuela, Iran) želele, da se produkcija zmanjša, da bi tako zvišali cene. A to ni bilo na agendi Savdske Arabije, največje svetovne proizvajalke nafte. Ostalim članicam je sporočila, da lahko nekaj časa živijo pri ceni 80 ameriških dolarjev na sodček.

»V naslednjih šestih mesecih bomo proizvajali 30 milijonov sodčkov dnevno. Pri tem bomo opazovali, kako se obnašajo trgi,« je po koncu zasedanja sporočil generalni sekretar OPEC-a Abdalla El-Badri.

OPEC je tako v cenovni vojni z ZDA. To pomeni, da je črpanje nafte iz vrtin v Savdski Arabiji in Kuvajtu zelo poceni, medtem ko je to dražje v Teksasu in Severni Dakoti, kjer nafto črpajo iz skrilavca. S padanjem cen nafte bi nekateri proizvajalci lahko nehali obračati profit in bili zato prisiljeni opustiti svoje operacije.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste