Svet

Republikanci slavili v senatu

STA/G.G.
5. 11. 2014, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Potem, ko je republikanska kandidatka Joni Ernst v Iowi osvojila sedež upokojenega demokrata slovenskega rodu Toma Harkina v tekmi proti demokratu Brucu Braleyju, so republikanci na sinočnjih kongresnih volitvah v ZDA izpolnili predvolilne napovedi anket ter si zagotovili dovolj zmag za prevzem večine tudi v senatu.

Reuters

Vzporedne ankete so še pred volilnimi izidi napovedale slabo noč za demokrate, kajti kar dve tretjini udeležencev volitev sta bili mnenja, da gre država v napačno smer, krivdo zato pa so enakomerno porazdelili med republikansko vodstvo v kongresu in predsednika Baracka Obamo.

Slaba novica za demokrate je sinoči najprej prišla iz Kentuckyja, kjer je vodja senatne manjšine Mitch McConnell ugnal demokratsko izzivalko Alison Lundergan Grimes in demokratom zanikal eno od dveh ali treh možnosti, da republikancem odvzamejo senatni sedež ter jim preprečijo prevzem večine.

Prvega od šestih sedežev, ki so jih republikanci potrebovali za napredovanje McConnella v položaj vodje senatne večine so osvojili v Arkansasu, kjer je demokratski senator Mark Pryor izgubil proti republikanskemu izzivalcu Tomu Cottonu.

Za Arkansasom je padel demokratski Kolorado, kjer je senator Mark Udall izgubil tekmo z republikancem Coryjem Gardnerjem.

Zahodna Virginija je po pričakovanju republikancem dala tretji demokratski sedež in to prvič po letu 1956.Upokojenega demokrata Jayja Rockefellerja bo naslednjih šest let v senatu zamenjala Shelley Moore Capito, ki je ugnala demokratko Natalie Tennant.

Nov sedež za prevzem večine je republikancem zagotovil nekdanji guverner Južne Dakote Mike Rounds, ki je ugnal demokrata Ricka Weilanda za sedež upokojenega demokrata Tima Johnsona.

Demokrati so izgubili tudi sedež upokojenega Maxa Baucusa iz Montane, ki ga bo naslednjih šest let grel Steve Daniels namesto poražene demokratke Amande Curtis.

Zmagovalec ali zmagovalka volitev v Louisiani bo znana po drugem krogu 6. decembra v katerega sta se uvrstila demokratska senatorka Mary Landrieau in republikanec Bill Cassidy.

V Georgiji je republikanski sedež upokojenega Saxbyja Chamblissa ubranil David Perdue proti demokratki Michelle Nunn, v Kansasu pa se je republikancu Patu Robertsu uspelo izmakniti drugemu krogu volitev proti neodvisnemu Gregu Ormanu in svobodnjaku Randallu Batsonu.

Republikanci so skozi noč v skladu s pričakovanji povečevali svojo prednost v predstavniškem domu kongresa, kjer je predsednik John Boehner osvojil novi dve leti mandata v Ohiu brez posebnih težav.

V Virginiji pa je slavil pripadnik gibanja čajanke Dave Brat, ki je v republikanskih strankarskih volitvah premagal vodjo večine Erica Cantorja. Do poznega večera so republikanci demokratom odvzeli že sedem sedežev za povečanje prednosti pred demokrati na 219 proti 131 sedežem.

Enega od obližev na hude rane porazov je demokratom sinoči zalepil Tom Wolfe, ki jim je prinesel guvernerski položaj v Pensilvaniji po zmagi nad republikanskim guvernerjem Tomom Corbettom.

V New Yorku je zlahka slavil demokrat Andrew Cuomo, republikanci pa so priredili presenečenje v domači državi Obame Illinoisu, kjer bo naslednja štiri leta guverner njihov Bruce Rauner in ne več demokrat Pat Quinn.

V Arkansasu je guvernerski položaj demokratom iztrgal iz rok nekdanji zvezni kongresnik Asa Hutchinson, ki je zaslovel s pregonom nekdanjega predsednika Billa Clintona zaradi razmerja s pripravnico Monico Lewinsky konec 90. let prejšnjega stoletja.

Nekaj tekem za senat še ni odločenih, vendar to ne spremeni dejstva, da bodo imeli republikanci naslednji dve leti v kongresu popolno oblast, kar pomeni, da se obetajo verjetno še večje blokade pobud predsednika Obame.

Obetajo se novi poskusi odprave ali korenite spremembe zdravstvene reforme, načrtovana reforma imigracijskega sistema pa bo šla v pozabo, skupaj z možnostjo zaprtja taborišča za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste