Svet

Po izginotju študentov nadzor nad mehiškim mestom prevzele zvezne oblasti

M.J.
7. 10. 2014, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Mehiške oborožene sile in zvezna policija so po nasilju, po katerem je izginilo 43 študentov, prevzele nadzor nad mestom Iguala. Lokalne policiste, ki naj bi sodelovali s kriminalno združbo, so razorožili, 22 pa jih aretirali. Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je obljubil kaznovanje odgovornih za incident, za katerega motiv ostaja skrivnost.

Arhiv Svet24

Študente pedagoške fakultete pogrešajo, odkar so policisti in neznani moški v noči na 27. september streljali na njihove avtobuse, v katerih so se peljali po udeležbi na protestih za pravice učiteljev na podeželju. Pri tem je bilo ubitih šest ljudi, 25 pa ranjenih.

Oblasti so konec tedna blizu Iguale, ki leži kakih 200 kilometrov južno od Ciudad de Mexica odkrile množično grobišče z 28 neidentificiranimi trupli, kar je še okrepilo strahove glede usode študentov. Močno ožganih trupel v množičnem grobišču še niso identificirali, oblasti pa naj bi za to potrebovale najmanj dva tedna.

Ob tem je v minulih dneh postalo jasno, da je vsaj del skupine študentov mrtev, v njihovo smrt pa je verjetno vpletena lokalna policija, ki naj bi bila povezana s kriminalno organizacijo Guerreros Unidos. Dva člana te združbe sta priznala umor 17 izginulih študentov.

Na ulice Iguale so danes namestili več kot 400 policistov in pripadnikov žandarmerije, ki jih je prebivalstvo mesta pozdravilo. Mehiški generalni tožilec Jesus Murillo Karam je napovedal prihod dodatnih zveznih preiskovalcev v Igualo, ki šteje okoli 140.000 prebivalcev.

Lokalne policiste so poslali v vojaško oporišče, kjer bodo vodili preiskavo, 22 pa so jih že pred tem aretirali. Župan Iguale in vodja varnosti v mestu pa sta poniknila. Kriminalna organizacija Guerrero Unidos je v Iguali v ponedeljek razobesila transparente in zahtevala osvoboditev aretiranih policistov, v nasprotnem primeru pa zagrozila z razkritjem politikov, ki podpirajo kriminal.

Skrivnostni nasilni dogodek bi se lahko izkazal za enega najhujših krvavih incidentov v Mehiki od zaostritve vojne med mamilarskimi karteli v tej državi leta 2006, ki je doslej terjala 100.000 mrtvih ali pogrešanih. Gre tudi za najbolj grozovit dogodek, odkar je predsedniški stolček decembra 2012 zasedel Pena Nieto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Nieto je incident najostreje obsodil, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je dejal, je umor skupine mladih ljudi nesprejemljiv, odgovorne pa bodo po njegovih besedah pripeljali pred roko pravice. Predsednik se sicer običajno ob posamičnih nasilnih dogodkih v državi ne oglaša. Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International pa je pozvala k podrobni preiskavi dogodka.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste