Svet

Bojevita pridiga razvpitega kardinala

Franci Koncilija
3. 10. 2014, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pretekli ponedeljek je imel v Šibeniku kardinal Josip Bozanić, hrvaški nadškof in metropolit, evharistično slavje ob prazniku treh nadangelov. Slavje je zaznamovala ostra kardinalova kritika, v kateri pa je hrvaška javnost pogrešala predvsem konkretna imena.

STA

Pridiga kardinala Josipa Bozanića ni vzbudila zanimanja samo v Dalmaciji, ampak je pritegnila celotno hrvaško javnost. Poznavalci trdijo, da je bila to ena od najbolj bojevitih Bozanićevih pridig. »Ta Cerkev in to verno ljudstvo gledata z nezaupanjem, kako lahkotno se s hudičevimi uničujočimi metodami širi satanov zadah po različnih strukturah in ne pusti ozdravitve hrvaškega naroda! Vemo, da ime nadangela Mihaela pomeni »kdor je kakor Bog?«. Če bi v teh različnih družbenih strukturah spraševali, kdo je Bog, bi slišali odgovore: jaz, jaz, jaz! To vpijejo tisti, ki so se ujeli v zanke zla, kamor hočejo pripeljati tudi druge poštene ljudi. Zazrti v našo hrvaško stvarnost se zato upravičeno sprašujemo, do kdaj bo trajalo takšno izčrpavanje hrvaškega človeka, da je tako zelo zaskrbljen za prihodnost svojih otrok? Do kdaj bomo poslušali poročila o zapiranju delovnih mest in o naraščanju števila brezposelnih? Do kdaj bomo trpeli, da se tepta življenje od spočetja in človekovo dostojanstvo do smrti? Do kdaj bomo gledali, da se tako neodgovorno ravna z javnimi dobrinami …? Do kdaj nam bodo v šolah, na ulicah in v medijih servirali ideološke obroke, ki so že zastrupili družine mnogih narodov in ustvarili množice odsotnih, osamljenih in propadlih ljudi? Do kdaj bomo prenašali nasilje nad hrvaško zgodovino? Do kdaj bomo poslušali o uničujoči vsaki ideji, ki hoče ozdraviti hrvaško demokracijo? Do kdaj bomo gledali prizadevanje struktur različnih političnih predznakov, kako bi še globlje pahnili hrvaško nacionalno bistvo in ponos tako v materialnem kot v duhovnem smislu,« se je spraševal kardinal Bozanić.

»Ta Cerkev in to verno ljudstvo gledata, kako lahkotno se s hudičevimi uničujočimi metodami širi satanov zadah po različnih strukturah.« Kardinal Bozanić

O tem piše avtor prispevka Inoslav Bešker v Jutarnjem listu, ko pravi, da Hrvati že dolgo niso slišali tako razdirajoče kritike vsega, kar obstaja na Hrvaškem. Avtor še dodaja, da ob tej Bozanićevi pridigi pogreša konkretna imena institucij in posameznikov. Sprašuje se, kdo dela vse to. Predsednik vlade Zoran Milanović ali predsednik Stranke naroda Milan Kujundžić ali kdo drug?Pisec odločno zahteva, da oče kardinal pove imena! A kardinal se ne da. Povedal je še, »da kadar se človek drži skupnosti – družine, narodne ali cerkvene – in kadar se bori za skupno obče dobro, satan začne svojo umazano igro, ker je v svoji strašni samoti razdiralec! On ustvarja nemir, nered, razdvaja in razdira … Moralno zlo ni neka stvar, ampak je neka nevredna uporaba te stvari … Zato nas ne presenečajo številni napadi na zakon med možem in ženo kot skupnost, ki jo je ustvaril Bog. Kdo napada? Vražji homoseksualci. O, sveti Mihael, odreži jim s svojim ognjenim mečem nevredno uporabljeno stvar. Bog je videl, vse gre k Vragu,« je še dejal kardinal Bozanić.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste