Svet

Umrl dolgoletni vodja

M.J.
12. 9. 2014, 16.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V starosti 88 let je danes umrl Ian Paisley, dolgoletni voditelj protestantov na Severnem Irskem in nekdanji prvi minister Severne Irske. Vodenje vlade je ognjeviti protestantski pastor prevzel, potem ko je uspel doseči dogovor o delitvi oblasti z dolgoletnim sovražnikom številka ena Sinn Feinom, glavno stranko severnoirskih katolikov.

Zajem zaslonske slike

Paisleyeva vlada, ki jo je skupaj s Sinn Feinom oblikoval leta 2007, je bila zgodovinska, saj je dokončno utrdila mir na Severnem Irskem ter končala desetletja prelivanja krvi, ki so zahtevala več kot 3000 življenj.

Njeno oblikovanje je omogočil dogovor med Paisleyem, vodjo največje protestantske Demokratične unionistične stranke (DUP), in Martinom McGuinessom iz Sinn Feina, sicer obsojenim teroristom Irske republikanske armade (Ira). Paisley je nato postal prvi minister, McGuiness pa njegov namestnik.

"Skozi desetletja sva bila politična nasprotnika in sva imela glede mnogih, premnogih vprašanj zelo različna stališča. A ena stvar, pri kateri sva bila popolnoma enotna, je bilo načelo, da je za naše ljudi bolje, da si vladajo sami, kot pa da jim vlada katerakoli britanska vlada," je ob današnji novici sporočil McGuiness. Kot je še dodal, ga je s Paisleyem v zadnjih letih vezalo ne le sodelovanje v vladi, ampak tudi prijateljstvo.

Paisley je bil desetletja eden najbolj prepoznavnih akterjev ne le severnoirske, ampak britanske politike. S svojim donečim glasom in pridigarsko, skorajda biblično retoriko, je bil kljub starosti vse do konca veličastna figura.

Bil je strasten protestant in leta 1951 je ustanovil Svobodno prezbiterijansko cerkev Ulstra. Dolga leta je strastno kritiziral tako republikansko gibanje kot katoliško cerkev, ki jo je nekoč celo označil kot "vlačugo Babilona". Tudi z napadi na račun homoseksualnosti in alkohola, "hudičevo sirotko", ni skoparil.

Po desetletjih brezkompromisnega zavračanja kakršnegakoli dogovarjanja z republikanci - neomajen je ostal celo pri sklepanju prelomnega velikonočnega mirovnega sporazuma leta 1998 - je leta 2007 pristal na delitev oblasti s katoliki.

Dve leti pred tem je njegova DUP uspela z mesta najmočnejše unionistične stranke na Severnem Irskem izriniti dolgoletne rivale, ulstrske unioniste (UUP).

Že marca 2008 je sicer Paisley nato sporočil, da odstopa tako s položaja prvega ministra kot z vrha DUP. Za ta korak naj bi se odločil zaradi pritiskov znotraj stranke. Na obeh položajih ga je nasledil njegov dotedanji namestnik Peter Robinson. Še dve oziroma tri leta je nato ostal član britanskega parlamenta in severnoirske skupščine, nato pa je s politiko zaključil.

Robinson je o svojem predhodniku danes dejal, da je "prepričan in zanesljiv zven" njegovega glasu pri ljudeh Severne Irske vedno, tudi v najtežjih časih, "posebej odmeval". "Mislim, da ni nikogar drugega, ki bi imel v minulih letih na Severnem Irskem več vpliva," je ocenil in dodal, da so Paisleya tudi njegovi najhujši politični nasprotniki nadvse cenili kot človeka.

Novico o Paisleyevi smrti je sicer javnosti danes sporočila njegova dolgoletna soproga Eileen, s katero se je poročil leta 1956. Imela sta pet otrok, trije so očetu sledili v politiko ali religijo. V zadnjih letih je bil Paisley bolan in se je umaknil iz oči javnosti. Zaradi težav z zdravjem so ga večkrat prepeljali v bolnišnico.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov