Slovenija

Kanglerja je prepričala Milena

Gabrijel Toplak
12. 9. 2014, 16.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Potem ko so ga s položaja odnesle vstaje, nanj so se zgrnile ovadbe, obsojen je bil na zapor, a sodba ni obstala, se je Kangler podal v ponovni boj za mesto župana. V pogovoru za Svet24 je spregovoril o volitvah, radarjih, protestih in še čem. Tudi o tem, kdo ga je prepričal v vnovično kandidaturo in o tekmecih za najbolj vroč stolček v štajerski prestolnici.

Gabrijel Toplak

Mariborski politični parket je razgret, še posebej ker je svojo vnovično kandidaturo na županskih volitvah napovedal nekdanji župan Franc Kangler, ki je po množičnih protestih decembra 2012 odstopil. Za župana je bil prvič izvoljen decembra 2006, na volitvah oktobra 2010 je dobil še drugi mandat.

»Največji vpliv na mojo vnovično kandidaturo je imela dolgoletna članica stranke Milena Munda. Prepričala me je s tem, če mi je uspelo rešiti pohorsko vzpenjačo, naj se podam še v župansko kampanjo in poskušam rešiti tudi druge težave na mariborskem Pohorju,« je svojo odločitev utemeljil Kangler. Po izvolitvi pa bi, poudarja, predvsem spoštoval ljudi in sodelavce, njegova prva naloga pa bi bila reševanje Športnega centra Pohorje, ki mu grozi stečaj, zimske sezone ter smučarskega tekmovanja Zlata lisica, ki je ponos mesta in tukajšnjih ljudi.

Gabrijel Toplak

Ali je ponosen na svoje dosežke med županovanjem? »Ljudje pravijo, da ni nihče naredil toliko kot jaz. Uresničil sem vse obljube, izpeljal 53 evropskih projektov. Poglejte vzpenjačo, denimo, Kanin je še danes nima, mesto ima lutkovno gledališče, zavetišče za živali, Trg Leona Štuklja, uredili smo več krožišč, realizirali smo druge projekte, kot so Karantena, Naskov dvorec ...«

V Mestni občini Maribor je bil prvi župan, ki je kadarkoli zmagal v prvem krogu. Računa na to tudi tokrat? »Kandidatov je veliko. Vse spoštujem. Ne ozirom se na preteklost, ampak na prihodnost. Mestu ponujam rešitve, znanje in izkušnje, ki sem jih pridobil v šestletnem mandatu. Sicer pa si moramo naliti čistega vina. Denarja ni ne v mariborski občini ne v drugih, tudi ne v državi. Če smo uspeli črpati evropski denar za številne projekte, se moramo zdaj usmeriti v finančno perspektivo 2014–2020,« pojasnjuje sogovornik, za katerega so mnogi prepričani, da so ga z vrha občine odnesli prav radarji.

Gabrijel Toplak

Ali sploh še lahko računa na podporo volivcev? »Ne bo jih treba prepričati, saj so le redki od njih protestirali na ulicah. Prepričan sem, da je bilo med njimi malo Mariborčanov. Seveda pa je drugo vprašanje, ki ga je treba nasloviti na stroko, zakaj so se radarji znašli tam, kjer so. Če bi sam odločal o lokacijah, bi bili radarji pred šolami in vrtci ter tam, kjer bi zahtevali občani. Ampak ker sem kot župan poslušal stroko in temu verjel, sem prevzel politično odgovornost.« V mariborski občini je vložilo kandidaturo vsaj 17 posameznikov, a Kangler pravi, da nikogar izmed njih posebej ne favorizira. »Vsi so enakovredni tekmeci. Nikogar se ne bojim. Enajst let sem se kot 'volk' boril v parlamentu za Štajersko, šest let sem skupaj z Županovo listo in nekaterimi svetniki gradil Maribor. Rezultati so znani. Če občani želijo, jim lahko zagotovim, da se bo mesto ponovno razvijalo v tej smeri,« je prepričan Kangler, ki po odstopu z županske funkcije ni več niti državni svetnik. »Kot edini župan sem odstopil prostovoljno, saj sem želel preprečiti prelivanje krvi. Že eno življenje je vredno več kot županski stolček. Po krivici so me obsodili, po krivici sem izgubil mesto v državnem svetu. Tega mi nihče ne more povrniti. Ves čas se borim, da dokažem, da mi je bila storjena velika krivica,« pravi Kangler, ki ga pri ponovni kandidaturi podpira Županova lista, ki jo ima tudi za svojo družino. Kako pa bo zares doma, med domačimi, pa v trenutku, ko je odgovarjal za Svet24, še ni vedel, saj jim odločitve do tistega trenutka še ni sporočil.

 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov